Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики / Транспорт /
23.05.2008

Граждани със стегнати бедра

от Радмила Младенова :: Коментари (10) :: (5508 прочитания)

Едно време в Китай хората плащали на домашния си лекар само докато са здрави. Можем ли да се опазим здрави в един съвременен град?
Статията е публикувана в BM Business Magazine.

Представете си един град, в който средностатистическият гражданин изглежда с десет години по-млад от възрастта си, радва се на атлетична фигура и всяка сутрин пристига бодро-бодро на работа. Същият този гражданин, според всички официални статистики, е много по-неподатлив към сърдечни заболявания, диабет или рак и още по-малко е склонен да затлъстява. Разбира се, в този град, в който се подвизава нашият средностатистически гражданин, едни други хора си скубят косите – това са фармацевтите, лекарите и любителите на черните статистики. Всъщност и не само те, но затова по-късно.

В Китай едно време хората плащали на своя домашен лекар, докато са здрави. В момента, в който се разболеели, преставали да му осигурява редовния хонорар. Ето защо лекарите в Китай се научили да разпознават симптомите на здравето и на практика били заети с това да поддържат клиентите си в добро физическо състояние, а не с това да ги лекуват от болести. Друга гледна точка, ще каже някой, но само си представете колко лекарства, операции и болници може да ви спести тя.

Нека се върнем сега при нашия средностатистически герой. Той изобщо не е фикция или някаква моя фантазия, а е един най-обикновен модерен гражданин, използващ велосипед в града. Подобно на средностатистическия жител на Амстердам, Виена или Берлин. Този човек чисто и просто е възприел в ежедневието си една друга гледна точка към начините за придвижване в града, която – освен дето му носи здраве и добро настроение – има и куп други преимущества:CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (10)

23.05.2008 :: 10:29 :: от PlamskI
#1
Re: Граждани със стегнати бедра
Супер! ...НО! Чудя се какво трябва да се направи за да се промени мисленето на повечето хора...оня ден си говорих с една жена,спокойно крачеща по велоалеята във Варна ,която най-нагло отговори на моята забележка,че това е ВЕЛОалея :" Ами вие къде карахте като нямаше велоалеи..." след това реши да изтъкне за "светъл пример" един (от многото) автомобил, който гордо беше спрял на велоалеята и каза "Ами ... и той е спрял"... е дайте ако видим някой да сере на улицата да правим като него...Не искам да звуча песимистично ... надявам се това малко по малко да се променя ! :)
25.05.2008 :: 13:24 :: от James Burkov
#2
Re: Граждани със стегнати ПРАВа
Доколкото съм чувал, на запад ако някой човек е блъснат от велосипед на ВЕЛОалея, той сам си е виновен. Не че агресията е начин за решение на проблема, но съм забелязал че като минеш на по-малко от 20см с 30км/ч, хората се позамислят друг път дали да не се огледат. С шофьорите обаче.. трудна работа. Има и много учтиви, но повечето никак не ги интересува че имаш права на пътя.
Според мен, ако започнат да се налагат символични глоби от рода на 5-10 лева, (но да има и кой да се напъне да ги събира..) хората все ще свикнат да спазват алеите ( които дотук се броят на пръсти :@ ) и да уважават колоездачите като участници в движението.
25.05.2008 :: 13:45 :: от econrg
#3
Re: Граждани със стегнати бедра
Докато управниците ни се избират от бизнеса за да обслужват интересите му, никога няма да се въведат правила спъващи печалбите на фармацевтите, доставчиците на петрол и леки автомобили. Дори и да се прокламира нещо подобно, то няма да се приложи ефективно, а ще бъде само за прах в очите на хората.
В момента критерия за избор на управник е „успял бизнесмен” , който нямало да краде, защото имал достатъчно. При сегашните икономически закони успешен бизнес се прави само с нарушения, а за това трябват протекции.
Само управници избрани по критерия „принос за обществото” могат да работят за здравето на нацията и обществото.
Съзнанието на хората също не може да дойде само, а е въпрос на държавна политика. Когато ценностите на един народ са сведени до ядене, пиене, лесни печалби и закона на по-силния, няма да има уважение към правата на себеподобните. Такъв един народ се дои и управлява по-лесно.
Хубавото е, че все още има свободен „Интернет” и сайтове като „Горичка”, където мислещите хора показват правия път и дано повече хора го видят.
Оптимист съм за велоалеите в София, защото виждам, че имат много поддръжници. Затова „велосипедирайте” и не бъдете агресивни към заблудените !!! Така няма да ги привлечем, а ще ги отблъснем. Докажете, че ние сме по-добрите.
26.05.2008 :: 00:16 :: от wonder
#4
Re: Граждани със стегнати бедра
В София сега не е ок да караш колело, защото докато караш по мръсните улици се зъдъхваш, дори и малко, и дишаш повече от гадния въздух, а и защо да го правиш - за да те размаже някой луд, някъде ?!
От някой краен квартал би било цяло приключение всеки ден.. ама от тези приключения, дето те стресират и действат зле.
27.05.2008 :: 10:48 :: от alexx
#5
Re: Граждани със стегнати бедра
@James Burkov
не само на запад пешеходеца е виновен ако бъде блъснат на велоалея. В закона за движение по пътищата ясно е казано, че велоалеята е за велосипеди и всички останали нямат работа там. И повярвайте това го знаят всички кандидат шофьори. Колкото и да не си
27.05.2008 :: 10:50 :: от alexx
#6
Re: Граждани със стегнати бедра
(много избързах) Колкото и да не си чел правилника, неможе да си го пропуснал.

Проблема ни е, че никой не уважава другия и символични глоби няма да помогнат. Даже и драстични според мен няма да помогнат. Както практиката показва обикновено трябва да се случи някакво нещастие.
Примерно колоездач да блъсне някой на велоалея и колоездача да бъде публично оправдан. Тогава може и някои хора да се замислят.
27.05.2008 :: 12:59 :: от James Burkov
#7
Re: Граждани със стегнати бедра
@ alexx

Аз съм шофьор и не го знаех че и в БГ е така. Значи сметни на колко недочели дават книжки... Въпрос обаче САМО на лично желание е да се държиш възпитано на пътя, но и да не го знаеш.. малко поне етиката го изисква. Но за съжаление още мноого от възпитанието ни липсва, "нищо" че сме И неграмотни :)
29.05.2008 :: 15:06 :: от ae0n
#8
Re: Граждани със стегнати бедра
Току що пред мен една кола блъсна една мацка с колело, за щастие й се размина само с натъртено дупе. Когато приближих до нея и я попитах добре ли е, ударила ли се е много тя не ме чу в първия момент. Тогава видях че е със слушалки. Според мен освен на шофьора, който не се оглежда на кръстовищата, вината е и наполовина нейна, понеже можеше поне да чуе приближаващата кола, ако не слушаше музика.
29.05.2008 :: 17:05 :: от James Burkov
#9
Re: Граждани със стегнати бедра
То ако караш макар и само с една слушалка, пак си наполовина в гроба, щото във всяка ситуация сам трябва да си се пазиш. Само ако имаш огледалца за задно виждане на кормилото, евентуаално можеш леко да си пуснеш музика и да си спокоен!
29.05.2008 :: 17:07 :: от James Burkov
#10
Re: Граждани със стегнати бедра
Аз пък преди месец се забих в един миризливец, дето не гледал в огледалото и си отвори вратата в последния момент! (тъмно син опел вектра C2128MA)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg