Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики / Енергия /
25.12.2007

Слънце на рамото

от Босилена Мелтева :: Коментари (6) :: (5854 прочитания)

Има начин да откажеш завинаги батериите. Фотон е пореднoто прясно изобретение, което изглежда доста cool и лепва перфектно в Горичка.
Горичка се влюби от пръв поглед в тази джаджа по една причина - огромният й потенциал.Тези своеобразни дисаги на практика представляват портативна система от слънчеви панели. Принципът: слагаш ги през рамо и се отдаваш на разходки, крос с колело или катерене. Единствено условие: пряк контакт със слънцето, което само по себе си е чудесно.

С това велико изобретение директно забравяш моментите, в които си на третия ден от планински преход и точно си открил, че телефонът и камерата са умрели. Най-важното обаче е, че елиминираш завинаги проблема с един от най-токсичните замърсители - батериите! И по точно с купищата употребявани батерии. Просто вече нямаш нужда от тях.

Спестяваш на почвата и подпочвените води част от тежките метали, които иначе са активни съставки на батериите и успяват да стигат и до хранителната верига.
Най-опасният е никел-кадмият, защото кадмият не се разпада и е силно канцерогенен елемент. Никелът също е токсичен, но може да се рециклира. Употребата на живак вече се ограничава със закон заради вредите върху централната нервна система, но все още съществуват батерии, в които го има.

Дизайнер на Фотон е архитектът Кари Сивонен, един от партньорите в архитектурното студио Валвомо в Хелзинки. Прототипа е на Clothing+ -  финландската компания за интелигентни облекла.

Фотон е част от САУМА - пътуваща експозиция на финландския културен институт в Ню Йорк. САУМА представя двайсетина работи на иновативен съвременен дизайн от Финландия.

Източник: The Cool Hunter

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (6)

26.12.2007 :: 04:22 :: от kalo76
#1
Re: Слънце на рамото
Това нещо предлага ли се в БГ? И ако да, къде?
26.12.2007 :: 22:31 :: от pharaon
#2
Re: Слънце на рамото
Именно, ако искате в България да сме зелен и вие да ни помогнете за тов. Освен новини ни помогнете да се сдобием с такива неща! Т.е. от каде да си го купим? Ще го внасяте ли? Иначе отдавна има раници със слънчеви батерии, но са строго профилирани. Има една на O'neal ама е за сновбордисти и е 500 лв.
Тези батерии пък са много удобни защото могат да се слагат върху "незелени" раници. Но като не давате информация как, от къде, цена и т.н. за тях не ни помагате много само с новина (която не е много нова)...
26.12.2007 :: 23:53 :: от spart
#3
Зарядни със слънчева енергия...
От време на време съм виждал такива в магазините на Конрад. Стават за GSM или за зареждане на АА батерии. Недостатък им е че за пълно зареждане на ГСМ-а или батериите трябва цял хубав слънчев ден. Цените им варираха между 30 и 100 лв. От "Зелените" джаджи далеч по практично намирам това: www.hymini.com
Накратко казано това е една батерия 1200 мАh, която може да се зарежда от: контакта, лаптопа, слънчеви фотоелементи, които влизат в комплекта и - най-интересното - от малка вятърна турбинка, която също влиза в комплекта. След това заряда на батерията може с широк набор преходници да се "прехвърли" към GSM или друго устройство с невисока консумация. Естествено и на него му трябва почти цял ден за да се зареди , но хитрото е във възможността за зареждане от различни източници. Цената му в Щатите е 50$. Лошата новина е, че поръчките засега далеч надхвърлят възможностите на производителя и поръчките се чакат с месеци. Както и че засега се продава само в Щатите.
04.01.2008 :: 12:14 :: от Nooz
#4
Re: Слънце на рамото
ей spart и в Америка ли се 4ака с месеци за тази джаджа???
05.01.2008 :: 22:23 :: от spart
#5
Re: Слънце на рамото
Да, за съжаление. Дано китайците я "клонират" ;)
07.01.2008 :: 17:52 :: от Nooz
#6
Re: Слънце на рамото
:D защото аз си поръ4ах на леля да ми донесе като си идва и дано да я намери :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg