Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики / Енергия /
19.05.2008

Зеленото бъдеще на енергията

от Иван Димитров :: Коментари (14) :: (8394 прочитания)

До 2030 г. възобновяемите енергийни източници ще са се превърнали от алтернативни в основа на световната енергетика.
Статията е публикувана в списание Мениджър

Какво ще се случи с производството на енергия през 2030 г.? Една четвърт от цялото количество, което използва човечеството, ще бъде от възобновяеми енергийни източници. Те все по-малко ще са “алтернативни” и все повече ще се превръщат в основни методи за енергопроизводство.

Слънчева енергия
Слънцето
е неизчерпаем източник на блага. Енергията, която то изсипва върху земната повърхност, надвишава 6 хил. пъти цялото енергийно потребление на човечеството. Изследвания на учени от Университета на Калифорния в Бъркли сочат, че построяването на соларни електростанции върху малка част от площта на световните пустини може напълно да задоволи енергийните нужди на човечеството.

В момента добивът на слънчева енергия е до три пъти по-скъп от добива на енергия от твърдо гориво. Цената обаче спада непрекъснато с усъвършенстването на технологиите. Първата слънчева електроцентрала в Европа заработи край Севиля. В един от най-слънчевите райони на Андалусия полето от близо 700 фотоволтаични панела в момента захранва с електричество общо 6 хил. дома с 11 мегавата енергия. До 2013 г., когато се предвижда да бъде изграден целият комплекс, слънчевата електроцентрала ще задоволява изцяло нуждите от електричество на Севиля, чието население е 600 хил. жители.

Принципът на работа на слънчевата електроцентрала е прост. Конструкция от огледала и фотоволтаични клетки отразява слънчевата светлина към слънчев рецептор, разположен на върха на стометрова кула. От топлината изпомпваната в кулата вода се превръща в пара, която от своя страна задвижва турбините, произвеждащи електричество. Испанската компания Abengoa Solar, която строи и експлоатира слънчевата електроцентрала, е в този бизнес. Компанията започва да строи “слънчеви ферми” през 2004 г. и днес едновременно с централата край Севиля изгражда няколко слънчеви електроцентрали в Мароко, Алжир и САЩ.

Повечето системи за добиване на слънчева енергия използват добре познатите ни плоски фотоволтаични панели, които улавят светлината и я превръщат в електричество. Компанията от Калифорния Energy Innovations разработва система за оптимално използване на слънчевата енергия. Системата Sunflower 250 работи с кръг от 25 огледала, всяко от които бива насочвано от микропроцесор, за да проследява пътя на слънцето подобно на истински слънчоглед. Светлината се концентрира в слънчев панел, разположен над огледалата. Системата още се разработва, но се очаква цената й да бъде едва две трети от тази на конвенционалните фотоелектрически системи.

Лесно е да харесаш идеята за чистата и практически неизчерпаема слънчева енергия, но фотоволтаичните панели сами по себе си са сложни и скъпи за производство. Затова американската компания Nanosolar предлага нова технология, която може да се справи с този проблем. Използвайки нанотехнологии, компанията е създала вид фотоволтаично мастило, което е способно да преобразува слънчевата енергия в електричество. Мастилото се нанася върху фолио и този процес силно опростява производството. Крайният продукт, наречен PowerSheets, струва едва една десета от цената на традиционните слънчеви панели при еднаква инсталирана мощност. Основана през 2002 г. от 37-годишния “сериен предприемач” Мартин Розхайзен, Nanosolar разполага с начален капитал от 100 млн. долара, събран от сериозни инвеститори като основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин и създателя на eBay Джеф Скол. Когато Nanosolar завърши своя завод край Пало Алто, Калифорния, той ще произвежда по 1 млн. PowerSheets панела годишно.

Освен за добив на електричество слънчевите лъчи се използват масово и за производство на топла вода. Основните два вида термосоларни колектори са плоски и с вакуумни тръби. Плоските са по-евтини за инсталиране, но пък колекторите с вакуумни тръби са по-ефективни и добиват повече енергия особено в по-хладни места. Слънчевите колектори са много популярни дори и в България, защото затоплянето на вода е много енергоемко. В хотелите например за тази цел се използват около 40% от общото електричество. Затова инсталирането на слънчеви колектори става все по-предпочитан начин за икономия на средства, включително в домакинствата.

Съществуват различни видове термосоларни инсталации, като най-ефикасните от тях улавят около 60% от слънчевата енергия. Старият континент е глобален лидер в използването на възобновяеми енергийни източници, главно заради стимулите, с които различните държави насърчават инвестирането в “зелена енергия”. При това германският модел безспорно е сред най-успешните. В Германия всеки, който произвежда енергия от възобновяеми източници, може да я продава на мрежата на субсидирана цена, четири пъти по-висока от пазарната стойност на електроенергията. Тази цена е гарантирана от държавата за първите 20 години на производство.

Подобни насърчителни схеми (на английски FIT, или feed-in-tariff) съществуват в още 19 страни от ЕС, включително в България. По този начин държавата намалява риска за инвеститорите, като крайният резултат е скок в “зеленото” енергопроизводство, подобряване на технологиите и намаляване на цената на електричеството, произведено от възобновяеми източници. По този начин вложените субсидии се изплащат многократно чрез развитието на нова печеливша индустрия, както и със създаването на стратегическа база за производството на евтина и чиста енергия.

Резултатите от този подход са красноречиви. С 12% дял на енергията от възобновяеми енергийни източници Германия е сред лидерите в Европа и в света. В тази относително нова, но много перспективна индустрия са пряко заети 250 хил. души, като съпътстващите ползи за икономиката са дългосрочни. Само през миналата година в този сектор са разкрити нови 25 хил. работни места.

След всичко това изглежда съвсем логично, че германската компания Q-Cells е вторият по големина в света производител на фотоволтаични клетки (първи са японците от Sharp). Q-Cells стартират през 2000 г. с 19 служители, днес имат 1200.

В България производителите на вятърна и слънчева електроенергия, както и на енергия от ВЕЦ се ползват от преференцията произведената от тях енергия да бъде задължително изкупувана от НЕК или от електроразпределителните компании. Цените са определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, обяснява Велизар Киряков, който е председател на българската Асоциация на производителите на екологична енергия.

Вятърна енергия
Вятърните електроцентрали
са най-бързо развиващият се отрасъл в световната енергетика през последните години. По данни на WWEA (World Wind Energy Association – Световна асоциация за ветрена енергия) в края на 2006 г. световната инсталирана мощност на този вид енергопроизводство е достигнала 73,9 GW, четири пъти повече в сравнение с 2000 г. Според организацията този енергиен сектор ще расте средно с над 21% годишно, като инсталираната мощност към 2010 г. ще достигне 160GW. При този динамичен ръст ветреният сектор вече е сериозен играч в енергийната индустрия и неговата тежест продължава да се увеличава.

Проблемът с високата цена на енергията също е на път да бъде преодолян. Според американската федерална агенция EIA (Energy Information Administration) през 2006 г. цената на произведената в САЩ ветрена енергия е достигнала паритет с цената на тока, произвеждан от въглища и природен газ.

Вятърните турбини може да бъдат хоризонтални или вертикални. Най-често се поставят на високи кули, за да се използва по-силният вятър на височина тридесет и повече метра. Може да бъдат използвани самостоятелно, да бъдат свързвани към електрическата мрежа или да бъдат комбинирани със слънчеви колектори. За да генерират по-голямо количество енергия, често биват поставяни в близост една до друга, като по този начин улавят по-голяма част от въздушните потоци. Именно това е причината за изграждането на т.нар. ветрени паркове.

Технологията на ветрените генератори се подобрява с бързи темпове и те стават все по-ефективни и рентабилни. Генераторите работят при скорост на вятъра от 15 до 90 км/ч, като енергодобивът обикновено е оптимален при скорости над 50 км/ч. Изграждането на вятърни паркове днес най-често става с единични турбини с мощност между 1,5 и 3 мегавата. През 2004 г. в Германия бе инсталирана първата турбина с мощност от 5 мегавата. Тя е инсталирана на стълб, висок 120 метра, а диаметърът на перката е 127 метра. Прогнозите са, че през 2020 г. най-продуктивните за производство на вятърна енергия райони като морските брегове и хълмистите терени ще доставят около 10% от енергията на Стария континент.

Най-бързо развиващият се доставчик на вятърна енергия в света е ирландската компания Airtricity със седалище в Дъблин. Компанията съществува едва от седем години, но до 2010 г. очаква да реализира приходи от 500 млн. евро. Airtricity държи 16 вятърни парка в Съединените щати, Великобритания и Ирландия и наскоро обяви, че започва изграждането на европейска супермрежа от вятърни турбини.

Друг процъфтяващ бизнес са малките вятърни турбини, които може безпроблемно да бъдат инсталирани върху сградите. Американската компания Southwest Windpower създава вятърни турбини за домакинствата и бизнесът й се развива великолепно с продажбите на средно 2200 турбини на месец на единична цена от 10 до 12 хил. долара (цената включва монтаж). Американската агенция за вятърна енергия изчислява, че потенциалните потребители на този тип турбини са около 13 млн. дома в Северна Америка.

Според Велизар Киряков вятърната енергия в България е конкурентна, като потенциалът за изграждане на ветрови ферми е концентриран най-вече в крайбрежната ивица поради по-високата скорост на вятъра. „Общата тенденция, която се забелязва в България за последните 30 години, е увеличаване на силата на ветровете и намаляване на количеството на валежите. Това е свързано с по-големите температурни диспропорции заради глобалното затопляне и прогресивното обезлесяване. То е особено видно в полупланинските и планинските зони, където силата на ветровете става по-голяма заради обезлесения ландшафт”, обяснява Велизар Киряков. Той допълва, че въртенето на перките и шумът от ветрогенераторите не представляват проблем за по-голяма част от животинския и растителния свят в нашата страна. Уязвими са единствено птиците, поради което всеки план за монтиране на ветрогенератори се предхожда от мониторинг на съответния терен за видовото разнообразие и евентуалните негативи за дадена популация.

Геотермална енергия
Геотермалната енергия
е друг изключително перспективен метод, като добивът е напълно безопасен за околната среда. Най-големият производител на геотермална енергия в света са САЩ, където над 1 млн. къщи използват тази система за отопление. Ormat Technologies е компания, която се занимава единствено с геотермална енергия. Ormat пуска сонди на дълбочина от няколкостотин метра, за да достигнат идващата от земното ядро топлина под формата на вода и газове. Водата се изпомпва и се превръща в пара, която задвижва електрическите турбини. Освен че не замърсява, тази технология може да разчита на денонощен добив на практически безплатна енергия. Според анализатора от Avondale Partners Дан Мейн геотермалната енергия е много по-качествен източник на енергия от останалите алтернативни източници. „Построяването на геотермална централа отнема между две и три години, но затова пък тя има по-дълъг живот от вятърните турбини и слънчевите ферми”, обяснява той.

Смята се, че до 2010 г. броят на страните, които произвеждат геотермална енергия, ще се удвои, като капацитетът на централите ще скочи от сегашните 9 хил. мегавата на 13,5 хил. мегавата. Сред страните, които усилено развиват геотермалната енергия, в момента са Индонезия, Исландия и Германия. Освен Ormat лидери на пазара са петролният гигант Shevron, който има геотермални централи в Азия, както и италианската енергийна компания Enel, която в момента проучва геотермалния потенциал на американския щат Невада.

Поради комбинацията от географски дадености и добро управление днес Исландия е европейски лидер в производството на геотермална енергия. Там работят шест термални централи, като в процес на проектиране са нови шест. В момента над 26% от електричеството и 90% от отоплението в страната се покриват от геотермалните централи. Целият процес е образец за ефективност - след като бъде използвана за производство на електричество, топлата вода се транспортира до населените места по добре изолирани водопроводи. Благодарение на тях водата изстива само с два градуса по време на транспортирането. Тя се използва за отопление, за поддържане на температурата в оранжериите и в плувните басейни. След което, вече с температура от едва 20 градуса, се употребява за разтопяване на снега по улиците. В резултат цената за отопление в Исландия е едва една пета от това, което би струвало при ТЕЦ.

Големите играчи в енергоемки индустрии като производството на алуминий вече са се ориентирали към Исландия. Дори Google и Microsoft, които поддържат енергоемки мегакомплекси от сървъри, открито са проявили интерес към възможностите за преместване на тези мощности в Исландия. Потенциален проблем с геотермалната енергия е, че площите, подходящи за централи, може да се изчерпят сравнително скоро. Според Ан Робъртсън-Тейт, геолог от консултантската фирма GeothermEx, САЩ, има запаси от подходяща за целта земя за следващите 10-15 години.

Как стоят нещата в България? В момента около 80% от ресурса на топлите минерални води се губи при свободното им изливане, което говори за наличието на огромен и неизползван към момента ресурс.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (14)

20.05.2008 :: 00:44 :: от woods
#1
Re: Зеленото бъдеще на енергията
[quote]ИСТОРИЯ
Магазинът е заел мястото на легендарния месарски магазин от площад Йорданка Николова, който е бил един от най-добре снабдените магазини през 80-те години и е привличал хора от целия град. Това е и първият магазин с алуминиева дограма в София.

РЕКОНСТРУКЦИЯ
Идеята на проекта за реконструкция на магазина е да запази възможно най-много от духа на мястото. Опитали сме се да създадем приятно и уютно място за пазаруване, запазвайки детайли от стария интериор, като плочките с червената фуга, старите „луни”, докарани от Запада през 1984 г., първата алуминиева дограма в София, хладилната витрина.[/quote]

Перверзни копелета...
20.05.2008 :: 07:47 :: от AceTo
#2
Re: Зеленото бъдеще на енергията
Обзе ме оптимизъм! :-)
20.05.2008 :: 10:19 :: от alexx
#3
Re: Зеленото бъдеще на енергията
Повече за новите зелени технологии на: http://greentech-bg.net/

Модерни слънчеви панели: http://greentech-bg.net/?p=592
Иновативни вятърни турбини: http://greentech-bg.net/?p=473

Към автора:
направо ме порази новината, че и в България производството на чиста енергия се насърчава от държавата. Може ли да дадете малко повече връзки или препратки към конкретни нормативни актове/ведомства и т.н., за да може човек да се ориентира по-лесно?

Лично мнение:
Щом и у нас се насърчава зелената енергия защо ли не е толкова развит този отрасъл? На мен нещо ми се струва, че бизнеса ни куца здраво щом не оползотворяваме ресурсите които имаме. Явно бизнеса не му се правят още пари. До това заключение стигам. Дано да не съм прав.
20.05.2008 :: 11:38 :: от Antonoff
#4
Re: Зеленото бъдеще на енергията
В България: "Парата върти земята..."
20.05.2008 :: 12:18 :: от krem
#5
Re: Зеленото бъдеще на енергията
Лично мнение:
В по-голямата си част бизнеса у нас не е излязъл от "тъмния" си период - лесни пари с минимални усилия.
И второ наблюдение - тези които не влизат в горната графа смятат, че зеленото мислене е за едни "смахнати хипита", които протестират срещу избиване на китове някъде в океана или се връзват за някое дърво с вериги....
20.05.2008 :: 14:06 :: от verde
#6
Re: Зеленото бъдеще на енергията
В България ако дръзнеш да се опълчиш на тези, които държат сектора Енергетика, като се опитваш да произвеждаш "зелена" енергия и да печелиш пари, ще се изпариш като геотермална водица! За съжаление. И като че ли точно за това в момента легалният бизнес си седи кротко и не рита срещу "червения ръжен".
25.05.2008 :: 14:21 :: от econrg
#7
Re: Зеленото бъдеще на енергията
Alexx, в статията на г-н Павел Ненков „Рекордна компенсация” от 14.03.2008 г. и коментарите към нея е коментирана преференциалната цена за закупуване на електроенергията от фотоволтаици, но тази схема досега явно не сработва, поради причини също споменати в коментарите.
Предложението на г-н Ненков за държавни субсидии на инвестициите във възобновяеми източници е може би по-добрия вариант.
28.05.2008 :: 10:39 :: от bukubalamata
#8
Re: Зеленото бъдеще на енергията
Браво за статията, но ще посоча няколко грешки в данните:

- по отношение на PV централата от 11 мегавата, бройката панели най-вероятно е 700 000, а не 700. При обичайните мощности от около 150 вата на панел 700 бройки правят приблизително 11 киловата, а не 11 мегавата.

- по отношение на вятърните генератори - те работят при скорост на вятъра между 5 и 25 м./сек., а не от 15 до 90, както пише в статията. При повечето генератори при скорост на вятъра над 25 м./сек. се задействат спирачките и гондолата се обръща с лице към вятъра. Прави се за цел избягване на авария.

Не правя тези забележки за да се заяждам, а за да не се подвеждат хората по грешни данни. Моля проверявайте данните които изнасяте, все пак Горичка е великолепен сайт, нека остане такъв...
31.05.2008 :: 18:54 :: от Vankata
#9
Re: Зеленото бъдеще на енергията
Просто не мога да се сдържа - невероятно тъпа статия. Това изобщо статия ли е или copy&paste от wikipedia? Какви са тези произволни цифри вътре? Подобни бози циркулират по вестниците от 3-4 години. И толкоз. Никой нищо повече не казва.

Защо изобщо трябва да се занимаваме с общи работи, след като в България има вече реализирани и малки и големи проекти в тази сфера? Не мислите ли, че едно кратко описание на един такъв проект би имал много по-голямо въздействие от тези общи приказки?

Вакуумно-тръбни слънчеви колектори са инсталирани на много места вече в България;
Слънчеви колектори (PV модули) също започват да изкачат на места;
Има и малки вятърни генератори - дори се стига до екстремуми като http://chepakov.com/FD-500W.htm
Има и термопомпи инсталирани в България - рагледайте google.

И всичко това е на горе-долу приемливи цени.

И аз съм много за популяризирането на еко технологии в България, но тез блудкави истории като статия отгоре само оставят впечатлението, че всичко това се случва само в западна Европа. A то вече е тук.
04.06.2008 :: 14:32 :: от rismvd
#10
Re: Зеленото бъдеще на енергията
Някой да има идея за рафинерия за биодизел, която да може да преработва отработено олио от ресторанти например. Става въпрос за количества от няколкостотин литра, а не за по-големи!
04.06.2008 :: 21:29 :: от econrg
#11
Re: Зеленото бъдеще на енергията
До #10.
Като се напише в "GOOGLE" "произодство на биодизел", излизат неща от рода на http://www.bioenergotech.com/index.html и др.
18.10.2008 :: 00:49 :: от analemav
#12
Re: Зеленото бъдеще на енергията
Извинявайте, но статията си е даже доста добра - образова тези, които не могат да си превеждат добре от английски и такива, които не забелязват дребните подробности на български - например:Доста добре е обяснен проекта в Севиля - действително както самият автор на статията пише броят на фотоволтаичните елементи е само 600, но забележете мащаба спрямо паркираната кола от снимката - всеки елемент е с площ от 120 м2 и доколкото може да се забележи - с поне 28 до 30 отделни по-малки елемента. Действителността е че всеки от големите елементи произвежда приблизително 700 Вт и така 11МВт е съвсем нормална стойност за такова огромно и доста добре проектирано съоръжение. А по отношение на скоростите на вятъра -човекът си е написал "от 15 до 90" но не м/сек а км/час, което на езика на физиката е между 4 и 25 м/сек /вероятно има впредвид в световен мащаб проекти, където по-големите перки наистина работят и до 25м/сек, друг е въпроса -каква е ползата от тях, по-скоро вредата е доста повече/.
Така че преди да се изразявате във вреда на нечий труд си направете собствения труд да го разберете. Желая Ви искрено успех!
22.01.2009 :: 18:50 :: от adrenoholik
#13
Re: Зеленото бъдеще на енергията
Здравейте, в момента организирам оползотворяването на отработено олио. Със самото прекратяване на изхвърлянето на старата мазнина (най-често в канала=>околната среда), ще намалим замърсяването на почвените и подпочвените води. След това може да започнем и добиването на биодизел и глицерин.
Ще се радвам да споделите свежи идеи. adrenoholik@gmail.com

22.04.2011 :: 00:38 :: от Иван Димов
#14
Re: Зеленото бъдеще на енергията
Екологичночисти енергоизточници са открити отдавна. Още 1915 г. водата се прави на гориво с катализатор. Нашият Стефан Найденов, който също палеше водата със зелени капки вътре, вече е починал - на 01.05.2009 г. Защо правителствата досега не са въвели това откритие сами се сетете. В Швейцария има машина "Тестатика", произвеждаща по чисто електромагнитен начин 3 киловата свободна енергия, защото законът за запазване на енергията е грешен. Напишете в "youtube" free energy и ще видите колко много устройства правят безплатна енергия. Има и много лъжливи такива, които да скрият истината за възможността това да става. Влезте в българския сайт за алтернативна енергия http://mazeto.net и ще видите колко усилия се полагат да се възстановят вече известни, но забравени или умишлено скрити технологии за безплатна и безвредна енергия. Ако извънземните ни гледат от Космоса сигурно се чудят защо полезни технологии още не са внедрени на фона на Чернобил и АЕЦ-а в Япония. Явно широката общественост не е достатъчно информирана или е дезинформирана за да може печалбарството на монополите в крайна сметка да затрие света. Истината достига само до този, който вярва в нея. Куриозно е, но има действащи машини, генериращи енергия по чисто механичен начин - чрез въртене на тежести в специални конструкции. Вярно енергията е колкото за едно домакинство, но могат да се правят и по-мащабни механизми. Бъдещето е на многобройни малки източници на енергия, а не на няколко гиганта, които като аварират да ни оставят без ток.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg