Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики / Храна /
02.10.2006 :: партньор

България – био приказка

от Олга Апостолова :: Коментари (5) :: (10000 прочитания)

Защо предпочитаме да се храним с био храни и какво точно означава био? От къде си купуваме био продукти и какво има на българския пазар? Защо са по-скъпи? Защо са по-добри за околната среда и за здравето ни?
Дори не съм сигурна, че обичам паприкаш. Важно е, обаче, българските био продукти да не се изчерпват с био кисело мляко и мед. Затова с готовност купувам буркан паприкаш, на който пише „биологичен продукт”. Надписът е малък и в курсив, едва ли бих го забелязала, ако пазарувах не другаде, а на празника на био земеделието в Южния Парк. Сертификационният номер от Балкан Биосерт също седи на етикета. До този момент моите био герои са единственото сертифицирано българско био кисело мляко „Рима” (вече само Био кисело мляко) и био мед. От днес съм от партията на паприкаша - гласувам за разнообразието и новите производители, защото био пазар с два продукта не се прави. Все от същите производители, до паприкаша са подредени консерви от био домати, био чушки и био корнишони. Засега не се продават по супермаркетите, но веднъж като тръгнат ще настане едно изобилие...

Празникът на био земеделието тече с пълна сила и не успявам да разбера дали паприкашът печели още симпатизанти. Възможно е цената да спира хората. И аз не бих купила нещо, ако не знаех защо плащам двойно. Доказано е, че био продуктите са по-богати на витамини, минерали и антиоксиданти от обикновените продукти. За разлика от традиционното земеделие, био земеделието работи в хармония с природата, уважава биологичните цикли и не замърсява околната среда. Защо био продуктите са по-скъпи? За получаване на сертификат за био продукт производителите са в постоянен процес на наблюдение. Сертифицира се всичко, включително полянките, които пчелите и кравите обичат да наобикалят. Липсата на торене и химична обработка означава зависимост от прищевките на климата и несигурен добив, а крайният продукт не позволява използването на синтетични химикали, пестициди, антибиотици, хормони или генно-модифицирани организми, които биха увеличили добива и свалили пазарната цена. Проблем е и че субсидии за био земеделие все още няма.

В последните пет години две трети от храната, която консумирам, е био или organic, както я наричат в Англия и Щатите, където съм имала възможността да живея. В икономически напредналия запад този тип храни отдавна са не само на почит, но и на прилични цени. В Whole Foods и Planet Organic можеш да си купиш всичко – от био кисело мляко до био тоалетна хартия и тениска от био памук. Защото, както вече стана дума, проблемът не е само в това какво слагаме в стомаха си, а и в това как обработваме земята, колко отрова изсипваме върху нея. Нали ще спасяваме планетата!

Засега Whole Foods и Planet Organic в България са само найлонови торбички в ръцете на случайни минувачи. И все пак, първата стъпка вече е направена. Сега предстои само маратонът. По мое скромно мнение трябва да го избягаме в състезателен стил, защото зелена и чиста България има какво да предложи. Системата за сертифициране е сложна и по правило преди изобщо да сложат ръце върху био сертификата, фермерите минават дву- или три-годишен (според ситуацията) период на преход. Но това е необходима инвестиция в бъдещето. Ако я направим навреме, току виж сме изпреварили островите Кук и сме станали първата страна в света със 100% био земеделие.

Днес в един български супермаркет могат да се закупят не повече от пет-шест био продукта, цифром и словом. Още колко до първия специализиран щанд, отрупан с био продукти в Била, Пикадили, Фамилия или Елемаг? Все някога ще се случи. А дотогава ще наблягам на каквото има и ще пазарувам от бабите на Женския пазар, които като че ли най-добре разчитат тихия ужас в погледа ми. „Не са пръскани, чедо”. Пък и ако трябва да сме обективни, вероятността да се спомина от свръх доза нитрати е микроскопична пред вероятността да падна по очи и да си оставя мозъка на някой разбит софийски тротоар. И все пак... ще си гледам в чинията така, както си гледам в краката.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (5)

03.06.2007 :: 19:00 :: от woods
#1
Re: България – био приказка
нямам търпение да го пробвам - като свърши млякото в хладилника отивам до billa!
05.06.2007 :: 14:55 :: от woods
#2
Re: България – био приказка
Купих! Добре че няма повечко биопродукти на пазара че ще ме разорят. Струва колкото две кисели млека - да кажем че е разбирамо, обаче е някво рядко, да речем три пъти по-рядко от млякото което по принцип си купувам, като ще е 1.30 не можаха ли поне да го направят такова гъстичко и хубаво...
05.06.2007 :: 15:08 :: от woods
#3
Re: България – био приказка
Нищо като се замисля може и такова да купувам... докато се появи биоконкуренция та започнат да правят биопродуктите по-добри... Май е по-добре гадно мляко без отрови отколкото вкусно мляко с отрови.
Само че аз като съм свикнал да ям по 5-6 на ден не знам как ще стане...
05.06.2007 :: 17:14 :: от woods
#4
Re: България – био приказка

Писах им мейл даже, следния:


С голям ентусиазъм отидох в Billa да си купя "био" кисело мляко. Разбира се, ентусиазмът ми стихна, като видях цената, но все пак взех четири кофички. Аз съм свикнал да ям по 5-6 кисели млека на ден, което значи че 1,3 лева на кофичка би правило 7-8 лева на ден за мляко, неприятно наистина. Все пак от повече продажби се печели повече отколкото от по-високи цени, и съм сигурен че двойната цена (спрямо най-скъпото възможно краве мляко) би отблъснала много хора.
И все пак, като изключим проблема с цената, млякото е ужасно. Ужасно рядко, най-вече - все пак плащам за кисело мляко, не за айран, вярно има някакви следи от кисело мляко в него, но все пак знаем как ги правят бабите по селата - техните млека наистина са "био", и определено са много по-вкусни. Много по-вкусни и от най-вкусните на пазара, но вашето въобще не може да се сравнява дори с тях (тези които се продават).
Разочарован съм, наистина, единственият биопродукт на пазара да е толкова зле...
Да се надяваме че ще се появи конкуренция в най-скоро време, за да не се налага да избираме между мляко, тъпкано с хормони и такова, което на нищо не прилича.
Между другото, малко е некоректно да пишете на опаковката че не съдържа генномодифицирани организми, при положение, че в цяла Европа е забранено да се продава каквото и да е било генетично модифицирано.


Айде няма да пиша повече по тая тема че вече прекалих.
08.07.2010 :: 11:19 :: от bgkite
#5
Re: България – био приказка
От миналата седмица има единен знак - Зелено евро листо - за био плоговете и зеленчуце. Долкото знам до 2 години ще стане задължително за био продуктите произведени в ЕС.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg