Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики / Храна /
20.08.2008 :: партньор

И още за "Е"-тата

от Силвия Тулева :: Коментари (5) :: (8391 прочитания)

Е-тата с номера от 400 до 499 са така наречените емулгатори, сгъстители и стабилизатори. Да, и това има в нашата храна! Целта на тези добавки е да предадат и запазят формата, консистенцията и хомогенността на продукта.
Статията е публикувана в специалното издание на "Дневник" Спунк 2.

Емулгатори, сгъстители и стабилизатори – от Е400 до Е499
Най-старият известен емулгатор е пчелният восък, който е бил използван при направата на лосиони за тяло още от древногръцкия физик Гален (131 – 201 г.). Но едва в началото на 19 век започва употребата на емулгатори в хранителните продукти. Отначало това бил лецитинът, който се извлича от яйчен жълтък. Но тъй като срокът на годност на продуктите, в които има яйчен лецитин, е сравнително къс, през 1920 г. в хранително-вкусовата промишленост се въвежда лецитин, извлечен от соеви зърна. Може би създаването на маргарина през 1869 г. от френския химик Иполит Меж-Мурие е събитието, което допринася най-много за използването на емулгаторите. Маргаринът всъщност е създаден по поръчка на френския император Наполеон ІІІ като заместител на маслото, който да се използва от армията и „низшите“ класи.

Сгъстителите и стабилизаторите често са гуми, които помагат на емулгаторите за запазване и поддържане на консистенцията. Да вземем за пример конфитюра – в него плодовите сокове се сгъстяват с помощта на пектин (Е440).

Гуми се извличат от различни източници: част от тях се отделят от растения, като гума арабика (Е414), гума от вид бобово дърво (Е410), гума гуар (Е412); някои се извличат от водорасли като карагенан (Е407) и алгинатите (Е400 – Е404); други се извличат от целулоза чрез химична модификация – натриева карбоксиметил целулоза (Е466); а има и такива, които се произвеждат чрез микробиологична ферментация – ксантанова гума (Е415), която се получава при ферментация на царевична захар с помощта на бактерии.

В повечето случаи гумите нямат миризма, нито вкус или енергийна стойност. Въпреки това те имат хранителни функции – при храносмилането играят ролята на фибри, улеснявайки функцията на червата. Някои от тях се използват като лаксативи.

За безвредни се считат:
Е406 – агар агар – естествен вегетариански заместител на желатин, извличан от червено водорасло.
Е414 – гума арабика – извлича се от смолата на определен вид акациево дърво. Успокоява лигавицата на стомаха, но при някои хора може да предизвика алергични реакции.
Е440 – пектин – естествено се среща в кората на ябълките и в сърцевината на дюлите.
Е460 – целулоза.

За голяма част от веществата, спадащи към групата на емулгаторите, сгъстителите и стабилизаторите няма данни да оказват вредно въздействие, когато се прилагат в минимални количества. Някои от тях дори влияят благотворно на човешкия организъм, но друг път пък имат обратното действие. Например Е422 – глицерин – предпазва молекулите на ДНК от разрушаващото въздействие на туморни агенти, но в големи количества може да предизвика главоболие, гадене и повишени нива на кръвната захар.

За вредни се смятат:
Е407 – карагенан – наскоро беше установена връзка между карагенана и развитието на ракови заболявания, тъй като може да се декомпозира в червата до токсични химически съединения.
Е432 – Е436 – полисорбати – могат да доведат до затлъстяване.
Е432, Е434, Е463, Е470, Е474, Е483, Е493, Е494, Е495 са забранени в някои страни.

Оцветители – от Е100 до Е199
Консерванти – от Е200 до Е299
Антиоксиданти и киселинни регулатори - от Е300 до Е399

Очаквайте още:
Набухватели, регулатори на киселинността, минерални соли – от Е500 до Е599
Ароматизатори и подобрители на вкуса – от Е600 до Е699
Разнородни – от Е900 до Е999
Допълнителни – от Е1100 до Е1599

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (5)

23.08.2008 :: 11:32 :: от woods
#1
Re: И още за
"Карциногенни" канцерогенни ли означава?
23.08.2008 :: 11:46 :: от woods
#2
Re: И още за
Тая авторка няма да се научи да си пише източниците.
25.08.2008 :: 06:19 :: от Олга
#3
Re: И още за
Това е дублетна форма. И двете думи се употребяват в българския език.
25.08.2008 :: 23:35 :: от flavius_aetius
#4
искам инфо
Как авторката без елементарни познания по химия (100% съм сигурен, че в училище е бил най-гадния и предмет), билогия, медицина и т.н.може да ме съветва кво да ям и как може да разбере кое е научно издържано та да го преписва... Ами то има публикации, които са да двата полюса - как ги избира? Ясно е, че избира каквото и е изгодно за псевдо каузата ви...Такива статии са ЧАЛГАТА НА НАУКАТА!
26.08.2008 :: 09:13 :: от silvia
#5
Re: И още за
Към химията винаги съм имала интерес, но не мисля, че това е от значение. По-важното е, че всички данни от тези материали за Е-тата са проверени от експерт хранителен стоковед.
Тези материали нямат за цел да ви казват какво, как и защо да ядете, те са просто информативни - показват, че не всички Е-та са нещо лошо, но има и такива, които аз поне не желая да присъстват в храната ми. Така всеки ще може да направи своя информиран избор.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg