Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Чупещи новини /
21.04.2008 :: Източник: lev.bg

Lev.bg: И Пловдив забранява найлоновите торбички

Коментари (12) :: (2951 прочитания)
Община Пловдив ще задължи всички търговци да сменят полиетиленовите торбички с екологичните деграленови пликове, които се разграждат за период от 10 до 18 месеца, съобщи кметът Славчо Атанасов. Той ще внесе предложението на някоя от сесиите на Общинския съвет през м.май заедно със санкции за фирмите, не се съобразят със забраната за ползване на найлоновите опаковки. Въвеждането й ще има гратисен период – вероятно до 1 октомври или 31 декември тази година, за да може бизнесът да реагира на промяната.

Екологично чистите пликове са само със стотинка по-скъпи от употребяваните сега найлонови, които струват около 3 ст. за най-масово използвания в търговските обекти размер, обясни главният експерт в общинския отдел „Екология” Лия Таскова.

Полиетиленовите торбички, чието разграждане става за стотици години, се забраняват в цяла Европа от 2010 г., припомни кметът. Той добави, че няколко града в страната вече са въвели това ограничение, при това с по-строги изисквания за смяната им хартиени пликове.

Според кмета нововъведението няма да доведе до затваряне на десетките предприятия в региона, които произвеждат найлонови торбички. Деграденовите са от същите материали, но при направата им се използва добавка, която катализира разграждането им, обясни Лия Таскова.


Назад | Горе

Коментари (12)

21.04.2008 :: 17:10 :: от Footman
#1
Re: Lev.bg: И Пловдив забранява найлоновите торбички
За мен това е най-правилното решение! Такъв тип торбички навлязоха масово в ежедневието ни и да бъдат заместени с деграленови торбички е най-разумното нещо.
21.04.2008 :: 17:47 :: от Whiskey
#2
Re: Lev.bg: И Пловдив забранява найлоновите торбички
Е, кои са другите няколко града? Аз се сещам само за Сливен и Велико Търново.
21.04.2008 :: 19:55 :: от earth's friend
#3
Re: Lev.bg: И Пловдив забранява найлоновите торбички
Браво! А в София?
21.04.2008 :: 22:57 :: от Giovanni
#4
Борбата продължава...
Аз отново ще пиша до община Смолян за забрана на тези проклети полиетиленови торбички... Дано най-накрая ми обърнат внимание и последват примера на Сливен и Пловдив...
22.04.2008 :: 09:25 :: от Dessie
#5
Направо се гордея с новия кмет! Браво!
В край на миналата седмица чух по радиото, че предложението е внесено вече за обсъждане в Общински съвет. Цялата инициатива е чудесна, само с една забележка - по никакъв начин не се стимулира използването на торбички за многократна употреба, направени от плат.
Но и малката стъпка е стъпка... Поздравления
22.04.2008 :: 12:01 :: от verde
#6
Re: Lev.bg: И Пловдив забранява найлоновите торбички
Whiskey, мисля, че другият град, който забрани еднократните найлонови торби, е Кюстендил.
Това наистина е една положителна стъпка. Когато трябва да плаща за нещо, което смята, че му се "полага безплатно", българина ще започне да се преорентира към торбите за многократна употреба. Предполагам, че този процес ще е труден и доста бавен, но важното е, че вече започва!!! Ура!
22.04.2008 :: 13:18 :: от Footman
#7
Re: Lev.bg: И Пловдив забранява найлоновите торбички
Dessie, как малка стъпка? Напротив, голяма е. Един 380 000 град, ще използва разграждащи се торбички!

Нали знаеш, че ако се въведат тези платнени торби много хора ще ревнат? Засега мисля, че това е много добра идея и най-доброто решение. Дано София, Варна, Бургас, Русе да последват.
22.04.2008 :: 16:22 :: от vrabche
#8
Re: Lev.bg: И Пловдив забранява найлоновите торбички
тази новина(за мен е новина,че това става в бг,за нито един град не знаех) е като светлина в края на тунела.най-после започна нещо по масово,а не само занимания за (нека си признаем)невероятно малка част от българите.дано това е началото на промяната
22.04.2008 :: 16:23 :: от krem
#9
Re: Lev.bg: И Пловдив забранява найлоновите торбички
Мен нещо друго ме притеснява. Тук пише, че се правят от същите материали само с добавка за по-бързо разлагане. Това не решава въпроса с токсичните остатъци след разлагането.
Те си решават видимият проблем с хвърчащите найлонки, но не и екологичният отпечатък който остава.

За мен решението е просто - висока цена на всички торбички (0,5 - 1 лв.) и така народа сам ще се преориентира към платнените.
26.04.2008 :: 19:07 :: от Denski
#10
Re: Lev.bg: И Пловдив забранява найлоновите торбички
Напълно съм съгласна с krem. Малко повече инфо по въпроса за разграждането? Могат ли тези деграленови пликове да се рециклират за да се използват суровините?
01.05.2008 :: 17:56 :: от Dessie
#11
Krem,
И мен това ме тревожи. Никъде не намерих повече информация по въпроса. Вероятно даже и съставката, която ще слагат към торбичките също е някакъв вид химия и едва ли ще е годно за компостиране например.
Идеята е супер, пак казвам, но не това е решението на проблема. Тези торбички до такава степен са станали навик на обществото, че никой не си носи торбичка със себе си и дори като си купиш нещо съвсем малко пак ти бутат торбичка и всички си вземат... е не всички, но повечето.
От друга страна вероятно са много хората, които печелят пари от производството и продажбата на тези торбички и ще има такива, които ще възроптаят, ако се въведе строга забрана за използването и произвоството им. Както и да е ... ние продължаваме да си носим тези за многократна употреба - тези на Пикадили са супер удобни - събират страшно много неща
05.05.2008 :: 08:30 :: от matko
#12
Re: Lev.bg: И Пловдив забранява найлоновите торбички
Гранулата който внасям не се казва дегрален.МОЯТА ФИРМА Е ВНОСИТЕЛ НА ГРАНУЛАТ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА БИОДЕГРАДИЩИ ТОРБИЧКИ.3% СЕ ДОБАВЯ КЪМ ОБИКНОВЕННИЯ ГРАНУЛАТ И ОБИКНОВЕННИТЕ ТОРБИЧКИ СА ВЕЧЕ СЪС СРОК НА ГОДНОСТ ДО 3 ГОДИНИ.МИНИМАЛНО ОСКЪПЯВАНЕ НА ГОТОВИЯ ПРОДУКТ - ОКОЛО 22%
БИОДЕГРАДАЦИЯТА СЕ РАЗВИВА ОТ СЛЪНЦЕ,ВЪЗДУХ И ПОД ЗЕМЯТА.
matko@mail.bg
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg