Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Чупещи новини /
09.05.2008 :: Източник: National Geographic България

National Geographic: Дъждовните гори на Азия изчезват

Коментари (3) :: (1835 прочитания)
Дъждовните гори в Азия бързо биват унищожавани, тенденция, засилена от търсенето на дървесина в Китай и Индия, както и от рекордните цени на храните, енергийните източници и стоките за широко потребление, сочат експерти.

Загубата на тези екосистеми, много от тях унищожени от нелегалната търговия с дървен материал, оказва своето негативно влияние за задълобчаване на глобалното затопляне, загубата на биологични видове и до бедност, сочат те. В глобалнен мащаб унищожаването на тропическата гора е „супер криза, пред която сме изправени, това е ужасна криза", заяви професорът от Оксфорд Норман Майер. „Това е една от най-тежките кризи, откато сме напуснали пещерите преди 10 хил. години", каза той на среща на лесничеи, учени, държавни служители и активисти, проведена миналата седмица в Ханой. Назад | Горе

Коментари (3)

12.05.2008 :: 16:45 :: от nedij
#1
Re: National Geographic: Дъждовните гори на Азия изчезват
и както всяка новина има черна и бяла страна - много кофти, че след 10ина хил. г. ще е пак същото дередже с екологията и прочие, но пък радостното ми е, че след около 5 хил. години, а може и доста по-рано ще е приказно зелено и красиво ...!
най-старото дърво в България не е ли на около 700 г.?!
13.05.2008 :: 11:48 :: от Denski
#2
@nedij
Тц, най-старото дърво в БГ е Байкушевата мура - повече от 1300 години, горе-долу колкото прекрасната ни държава ;) Даже в Уикипедия са я вкарали вече:
"Байкушевата мура е важен екземпляр от вида черна мура (Pinus heldreichii). Наречена е на името на лесовъда Костадин Байкушев, който през 1897 година открива и описва този екземпляр. Намира се в планината Пирин в България на 1930 метра надморска височина. Разположена е в близост до хижа Бъндерица до пътя от Банско за хижа Вихрен. Възрастта ѝ се оценява на повече от 1300 години, което я прави най-старото иглолистно дърво в държавата и едно от най-старите дървета в света. Приблизителните ѝ размери са: височина 26 метра, диаметър 2,2 метра и обиколка 7,8 метра."
13.05.2008 :: 11:49 :: от Denski
#3
@nedij
М/у другото, нещо не разбрах за 5те и 10 хиляди години (???), ще поясниш ли?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg