Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Чупещи новини /
02.02.2008 :: Източник: NY Times

NYTimes: Как такса отказа ирландците от найлоновите пликчетата

Коментари (3) :: (1563 прочитания)
В днешния си брой Ню Йорк Таймс ни разказва как през 2002 година Ирландия приема данък от 33 евро цента върху всяка найлонова торбичка. Всеки го плаща на касата на магазина. За няколко седмици употребата на найлонови торбички намаляла с 94%. Употребата на платнени торбички за многократна употреба става масова, а използването на найлонки сега им изглежда, като странен навик от миналото.

Браво. Време е и в България да направим кампания против найлоновото пристрастяване.

Прочети повече

Фото галерия

Назад | Горе

Коментари (3)

04.02.2008 :: 20:21 :: от cassie
#1
Re: NYTimes: Как такса отказа ирландците от найлоновите пликчетата
Това е прекрасно,но как например един човек ще отиде да пазарува и на касата ще каже "не мерси не ми давайте найлонова торбичка,имам си моя платнена".Просто решението е големите вериги супермаркети да премахнат найлоновите торбички и вместо това да използват платнени,защото иначе усилията на малкото хора,носещи си всеки път платнени торбички за пазаруване се обесмисля.Промяната трябва да започне от магазините.
05.02.2008 :: 13:11 :: от verde
#2
Re: Cassie
Аз си нося голяма, сгъната торба в дамската чанта (найлонова, защото платнената ми е доста по-обемиста - от Пикадили). Изобщо не ме притеснява да я извадя и да си сложа покупките в нея. Отказвам найлонките и вече никой в супермаркетите не ми ги пробутва едва ли не насила. Мисля, че на касиерките им е вече безразлично , важното е опашката да върви. В малките частни магазини продавачите приветстват идеята, тъй като те си плащат за найлонките като за амбалажната хартия, това им е разход. Затова им е добре дошло да имат клиенти, които да не искат найлонов плик. Обаче манията по найлона е така бързо врастнала в психиката на сегашните поколения, че ако нещо не се въведе в България насила, т.е. като бърка в джоба на българина, не чакай резултат. Ако всяко пликче официално стане поне 50 стотинки, повечето хора ще се сетят веднага, че вкъщи имат поне 20 неизползвани плика или някоя платнена торба.
19.02.2008 :: 18:52 :: от Chapla
#3
Re: NYTimes: Как такса отказа ирландците от найлоновите пликчетата
Гледах в "Часът на мама" по БТВ, че Горичка прави чанти за пазаруване и много бих искала да си купя, от Варна съм, а тук не намирам никаква информация по този въпрос. Някой знае ли нещо? Иначе и аз си ходя или с една раница на пазар или имам една голяма платнена червена торба, ама са обемни, а това, което гледах по ТВ е малко и удобно. Ненавиждам найлоновите торбичи!!!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg