Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Чупещи новини /
12.06.2008 :: Източник: е-vestnik.bg

e-vestnik.bg: Испания пред войни за вода

Коментари (2) :: (1692 прочитания)
"...водата в провинция Мурсия е пред изчерпване. Части от югоизточна Испания безмилостно се превръщат в пустиня - процес, подпомогнат от глобалното затопляне и зле планираното регионално развитие.

През последните години Мурсия, традиционно беден земеделски район, претърпя бум на строителството на курорти, а междувременно много от местните фермери започнаха да отглеждат култури, изискващи повече вода, насърчени от планове за водоснабдяване, които стават все по-неоправдани. Тази комбинация оказва допълнително напрежение върху земята и намаляващите й запаси от вода.

Тази година фермерите се борят с предприемачите за правата върху водата. Освен това те се борят и помежду си за това, кой да получи възможност да полива насажденията си и кой не. В нарастващото си отчаяние те купуват и продават вода на бързо развиващия се черен пазар сякаш е злато. Водоизточниците са предимно незаконни кладенци..."

Прочети повече
Назад | Горе

Коментари (2)

13.06.2008 :: 11:07 :: от Dessie
#1
Re: e-vestnik.bg: Испания пред войни за вода
Звучи толкова страшно, колкото е! С валежите тази пролет, може и да се чувстваме спокойни, но не бива да е така, защото и ние сме част от Южна Европа. А прекомерното строителство и неустойчивите политики, както и корупционните схеми могат много лесно да рзрушат огромния потенциал, който има България днес. Не допускайте това да се случи
13.06.2008 :: 22:41 :: от stefka grigorova
#2
Re: e-vestnik.bg: Испания пред войни за вода
Става страшно на планетата,не само за вода........Деси,а България по статистически данни е много бедна на водни източници.Това,че тази година вали,не е достатъчно да сме спокойни.Защото построените преди години язовири,би трябвало да се стопанисват от държавата,а не да се дават да се стопанисват от хора,които нямат никаква представа за тази дейност.Всички помпени станции и канали свързани с язовирите за напояване,са тотално разграбени иразрушени!!!!!!!!!!! Така,че не може да се разчита на поливане с вода от язовирите и ако настъпи засушаване,то селскостопанските площи направо си умират от сушата.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg