Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Чупещи новини /
28.09.2008 :: Източник: bluelink.net

Bluelink: Пловдив започва кампания срещу полиетиленовите опаковки

Коментари (5) :: (1925 прочитания)

"Община Пловдив започва мащабна кампания за ограничаване използването на полиетиленови опаковки с богата културно-информационна програма утре от 11 часа на площад "Стефан Стамболов", съобщи главният еколог на общината Христо Минков, предаде Actualno.com.

На пловдивчани ще бъдат раздавани и брошури, издадени от общината, с разясняване целите на кампанията.

"Гражданите ще могат да прочетат за вредите от найлоните, които се разграждат за около 500 години и за новата екологична опаковка, която ще трябва да влезе в употреба час по-скоро", каза Минков.

"Седем фирми в България вече имат производствени линии за биоекологичната опаковка, а в Пловдив те са две", информира Минков.

"Община Пловдив си е поставила амбициозната цел до 2010 година да бъдат премахнати трудноразградимите полиетиленови опаковки като е измислила как да го осъществи. Освен санкциите за търговци, които ги използват, ще бъдат давани и сериозни бонуси на фирмите, като например намаляването на такса смет за тях", каза Христо Минков.

"Разговори с големите вериги магазини вече са водени и те са прегърнали идеята. Нашата цел е да атакуваме производителите на торбички като ги убедим, че производството на екологично чистите опаковки е само с 1 ст. по-скъпо", завършва той.Прочети повече
Назад | Горе

Коментари (5)

29.09.2008 :: 09:47 :: от Dessie
#1
Re: Bluelink: Пловдив започва кампания срещу полиетиленовите опаковки
Ще ми е интересно да разбера какво точно представляват новите "екологични" торбички. Ако става въпрос за дегрален, ползите ще са доста, но не е устойчиво разрешение, защото те се изработват от същите петролни продукти, както и полиетиленовите торбички. Най-добре е да се обърне внимание и на другите алтернативи от не толкова далечното минало - торбите за многократна употреба - много от търговските вериги ги въведоха, но са все още твърде скъпи. Данъчните облекчения са добро решение... Успех на инициативата!
29.09.2008 :: 11:04 :: от verde
#2
Re: Bluelink: Пловдив започва кампания срещу полиетиленовите опаковки
Как мога аз винаги да си нося една платнена торба в дамската чанта и да слагам всичко вътре, вместо да влача от пазара всеки зеленчук в отделен плик? И защо масово хората не го правят? Могат да си носят и пликове, ако толкова държат на найлона, но причината е една: мързел!!! Защо да мисли за това, преди да излезе от къщи, като в магазина "са длъжни да ми дадат пликче", дори за едни бисквити.
И преди съм писала, че съм била от "двете страни на барикадата", затова знам колко дразнещо е да ти бутат плик в ръцете, когато изрично предупреждаваш, че имаш торба и той не ти е нужен, а от друга страна, ако си продавач, се опитваш да убедиш всеки клиент на опашката, че няма смисъл за един хляб или за едно кисело мляко да ти иска плик, особено, ако ще си го занесе до дома след 2 минути ходене пеша (например). Всичките съседи идват с празни ръце в магазина ни и така е от години. Не искат да се научат, а си чакат пликчето, което после изхвърлят на воля.
Пловдивчани са организирали добра инициатива, но трябваше тя да е с по-полезна насоченост и мото: Използвайте пликове или торби за многократна употреба!
Някой ще каже, че са скъпи. Това е несериозно. Един здрав, голям плик е 20-30 стотинки. А платнена торба може да се ушие дори от стар плат. Въпрос на желание за промяна. Преди 1989 г. не знаехме какво е плик и всеки ходеше с торба, но по улиците нямаше дрипав найлон, пълен с боклук. Е, сега е друго!
29.09.2008 :: 15:07 :: от Clivia
#3
Re: Bluelink: Пловдив започва кампания срещу полиетиленовите опаковки
Аз също се старая да не вземам торбички /прави ми впечатление,че продавачките дори понякога се вкисват,че не искаш торбичката им-удивена съм!!!/, обаче май ми е трудно на пазара-продавачите ти дават торбичка да си избереш зеленчук или плод и после ти го претеглят-понякога пресипвам нещата в моя торба-тази операция трябва да я повторя поне 10 пъти, обаче друг път не го правя. Марулята е кална, тече вода от нея, въобще има разни такива препъни камъчета. Бих се радвал, ако споделите вашия опит при покупката на плодове, зеленчуци и др.
29.09.2008 :: 21:48 :: от Whiskey
#4
Re: Bluelink: Пловдив започва кампания срещу полиетиленовите опаковки
verde не носим платнени торби, защото сме (в това число и аз) мързели :). Защото дори и да имаме желанието, често се случва да забравяме в бързината, а и рядко знаем какво точно ще пазаруваме и дали една торба ще ни стигне. Освен това, дори когато пазаруваме от малки магазинчета, в крайна сметка трудно можеш да се пребориш с това да не ни дадат нещата в плик. Просто ти набутват нещата в плик за секунди, дори без да си видял това и нищо не можеш да кажеш, защото други пък чакат на опашката. Изглежда продължава на никой, ама хич да не му пука за вредата от това (камо ли пък за нещо повече) и докато има такава нагласа и безхаберие у 97% у хората... забрави просто. За това нека си пускат деграленови пликове - по-удобно е и по-малко вредно е, от колкото нищо.
30.09.2008 :: 08:55 :: от Сребърен облак
#5
Re: Bluelink: Пловдив започва кампания срещу полиетиленовите опаковки
Чудесно начало! И аз да кажа, че е голяма грешка, че не наблягат на платнените алтернативи, каквито всеки може да си направи... намирисва ми на защитаване на интересите на производителите на деграленови торбички. Дано не съм права! Вярно, по-добре дегрален от полиетилен, ама така хората пак ще си вземат торби на кило с мисълта, че са направили своето за екологията. А така се зарадвах на "културно-информационната кампания", дано остави всекиму по нещо в главата!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg