Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Чупещи новини /
09.11.2008 :: Източник: Дневник

Дневник: "Супер Боровец" ще иска сертификат за суперекологичност

Коментари (0) :: (3689 прочитания)

Основният инвеститор в проекта за ски курорта "Супер Боровец" ще кандидатства за сертификат по екологичния стандарт EMAS, който гарантира, че всички дейности, продукти и услуги ще се изпълняват и управляват устойчиво. Това съобщи доскорошният управляващ директор на "Екуест" Георги Крумов. "Супер Боровец" още е на ниво макет.

EMAS е европейска схема за управление на околната среда и одит, която е въведена през 2001 г. Досега нито една българска компания няма такъв сертификат. Концепцията на инвеститорите предвижда редица мерки, сред които изграждане на т.нар. пасивни сгради (къщи, които се отопляват и охлаждат сами), на зелена инфраструктура (производство на ток от възобновяеми енергийни източници), системи за управление на отпадъците, цялостна концепция за хармоничен интегриран туризъм. Това обясни координаторът на проекта Юлия Арабаджиева. Консултант е "Денкщат България". В резултат на преработените планове се очаква "Супер Боровец" да струва близо 750 млн. евро вместо първоначално планираните 500 млн. евро.

Според инвеститорите решението за новото развитие на курорта ще го направи изключително популярен и ще увеличи стойността му. Заедно с това се работи и върху варианта всеки хотел да получи европейската "Екомаркировка". Знакът се дава на услуги и стоки, които трябва да отговарят на строги критерии като например количеството вода и отопление, които се ползват и колко често се перат хавлиите. "Екомаркировка" досега също не е издавана в България.

"Надяваме се да изградим положителен образ на "Супер Боровец" и да убедим екоактивистите, че ще развиваме туристическите услуги устойчиво и ще сведем негативното влияние върху околната среда до минимум", коментира Арабаджиева. Заради "Супер Боровец" зоната "Рила-буфер" остана извън екомрежата "Натура", а срещу проекта имаше много протести на природозащитници заради планираното изсичане на гори.

И двата знака - на EMAS и "Екомаркировката", трябва да бъдат издадени от министерството на околната среда. Според директивите на ЕС се счита, че само държавата може да бъде гарант за подобни престижни стандарти. Екоактивистите отказаха да коментират новите планове на "Екуест". Според тях много често разрешителните, които се издават, се нарушават при изпълнението на проектите.Прочети повече
Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg