Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Чупещи новини /
12.11.2008

shopping update: възглавници от спелт

Коментари (5) :: (4595 прочитания)

В България вече се предлагат възглавници пълни със спелт - специален стар сорт жито, който има огромна роля за изхранването на Европа от бронзовата ера до Средновековието. Спелтата не се поддава на генни модификации, заради което през 20 век е почти изцяло заменена с обикновено (хлебно) жито, което пък поддава доста, и на торене, и на интервенции, и на високи добиви.

повече за възглавниците и спелта
Назад | Горе

Коментари (5)

13.11.2008 :: 01:09 :: от lucrezia
#1
Re: shopping update: възглавници от спелт
Е точно тая дума ми липсваше в речника: спелта. Четейки описанието обаче си помислих първоначално, че става въпрос за т.нар. камут, който също е сорт (древно)египетска пшеница. Не знаех, че и спелтата има такава история. А и не знаех, че би могла да се ползва и за пълнене на възглавници. Аз лично все още не мога да открия как да я ползвам пълноценно в кухнята, след неуспешен опит да направя палачинки с брашно от спелта ...
13.11.2008 :: 07:29 :: от Whiskey
#2
Re: shopping update: възглавници от спелт
@1: Да нямаш предвид брашно от нахут? Защото и от него също не стават палачинки :). Или трябва да са много дебели, или се накъсват. Също тка съвсем не стават от брашно от лешници.


Относно възглавниците - наистина ме заинтригувахте. Една такава е 40 лв. Ще намина някой път в магазина им да ги прегледам. Само ме притеснява шумът, който издавали. Харесаха ми любопитките им за съня :)


13.11.2008 :: 16:23 :: от Петя Петрова
#3
Re: shopping update: възглавници от спелт
и аз да кажа за възглавниците със спелта - супер е, че чета за това тук! Аз си взех преди около месец да пробвам какво е това чудо и наистина беше малко странно първите 1-2 дни с шума, ама после престана да ми прави впечатление и си спя идеално. Най ми харесва, че не се сплескват като силиконките, а и спелтените обелки се движат и може да си правиш вдлъбнатина за главата като в пясък.
Накратко - с две ръце гласувам 'за'!
13.11.2008 :: 21:14 :: от lucrezia
#4
Re: shopping update: възглавници от спелт


Не, Whiskey, брашното си беше от спелта и успях да направя само една палачинка, която стана доста дебела и в крайна сметка се начупи. След това, за да не става зян брашното, го направихме на хляб. Явно на тестото от спелтово (?) брашно му трябва доста време да се опече (палачинките го потвърдиха), съответно хлебчетата станаха порядъчно твърдички. Пак се изядоха, но от тогава не съм експериментирала с това брашно. Иначе всички хранителни продукти със спелта, които съм опитала до сега, са били много вкусни (корнфлейкс, юфка, бисквити и т.н).
14.11.2008 :: 17:48 :: от Василена
#5
Re: shopping update: възглавници от спелт
Аз съм правила хляб от спелт, единствената му особеност беше, че брашното поема доста повече вода от пшениченото и затова не може директно да се заменя обикновено със спелтено брашно в рецептите, а трябва да се адаптират.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg