Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Чупещи новини /
27.11.2008

Наградата за енергийна ефективност на ЕБВР

Коментари (0) :: (3665 прочитания)

На 25 ноември в София Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за първи път награди фирми, постигнали според нея отлични резултати, оползотворявайки кредити, грантове и консултации за енергийна ефективност и възобновяеми източници на енергия. Банката дава тези кредити и консултации от 2004 г. насам чрез местни финансови институции и консултантски компании.

Наградите взеха Хан Аспарух АД, която спестява 78 620МWh електричество и 21 677 тона СО2 годишно благодарение на нововъведенията по схемата на ЕБВР, Оргахим АД, която е започнала да спестява 10 721MWh електричество и 2010 тона CO2 годишно, и Медика АД, която е намалила ползваната електроенергия с 4259MWh, а емисиите на CO2 – с 1333 за една година.
ЕБВР следва две кредитни линии в България: първата е за един милиард евро и е насочена към енергийна ефективност и възобновяеми източници на енергия, а втората е на стойност 50 милиона евро и се ползва от домакинствата. По втората линия досега са изолирали жилищата си около 20 000 български семейства, а общо по двете линии са спестени около 1 млн MWh електричество и 750 000 тона CO2, съобщиха от банката.

И все пак България остава на едно от последните места по енергийна ефективност не само в ЕС, а и в цяла Европа. Затова не е достатъчно само някои домакинства и индустриалци да повишат енергийната си ефективност, а се налага общините и държавата да предприемат по-крупни мерки за повишаването на информираността и възможностите на населението да ползва различни мерки за намаляване на количеството енергия, което ползва. По такъв начин българските компании и националната икономика ще имат възможност осезаемо да увеличат конкурентоспособността си на международните пазари като чувствително намалят разходите си за електроенергия.
Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg