Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Чупещи новини /
27.01.2009 :: Източник: wwf

Пътищата към нисковъглеродна икономика на McKinsey&Company

Коментари (3) :: (3917 прочитания)

Изследването Пътища към нисковъглеродна икономикана водещата консултантска компания McKinsey&Cо показва, че глобалното затопляне може да бъде спряно под критичното повишение на средната температура с 2 градуса и че това е напълно в нашите възможности. Документът изброява над 200 възможности в 10 сектора на икономиката и в 21 географски района, които могат да доведат до намаляване на глобалните емисии парникови газове с около 40 на сто през 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

През 2030 г. енергията от вятъра, слънцето и други устойчиви възобновими източници може да осигури почти една трета от световните енергийни нужди. Енергийната ефективност може да намали емисиите парникови газови с повече от една четвърт. Обезлесяването в развиващите се страни, което е сред най-сериозните причини за промените в климата и голяма заплаха за устойчивото развитие, може да бъде спряно напълно. Всичко това ще струва по-малко от половин процент от световния брутен вътрешен продукт.

Докладът показва, че когато световните лидери започнат да инвестират във възстановяването на глобалната икономика, те ще могат да изградят нисковъглеродна икономика, която ще открие нови работни места и ще стабилизира климата. „Когато те се съберат в Копенхаген през декември за глобално споразумение по промените в климата, лидерите няма да имат повод за извинение за своето бездействие”, допълни Джеймс Лийп, генерален директор на WWF.

Според международната природозащитна организация WWF, която е сред финансиралите изготвянето на доклада, световните лидери сега разполагат с цялата информация, за да подготвят глобално споразумение по промените в климата, както за развитите, така и за развиващите се страни.
Назад | Горе

Коментари (3)

28.01.2009 :: 13:31 :: от Denski
#1
Re: Пътищата към нисковъглеродна икономика на McKinsey&Company
Урааааа! Има надежда :)
28.01.2009 :: 19:39 :: от emi0203
#2
Re: Пътищата към нисковъглеродна икономика на McKinsey&Company
Ами да, разбира се че може да бъде спряно. Историята показва, че когато има общ и осъзнат проблем, той може да бъде решен с общи и целенасочени услия. Борбата с озоновата дупка имам предвид...
12.03.2009 :: 10:20 :: от Margr3t
#3
Има надежда
Да, това звучи наистина обещаващо, освен за предотвратяване последиците от глоблното затопляне, това може да се превърне и в решение на проблема с икономическата криза! Черпенето на енергийни ресурси от природата, ще спаси освен озонвия слой, и обречената ни икономика...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg