Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики / Бизнес /
02.09.2008

По-хубавата България

от Олга Апостолова :: Коментари (17) :: (5529 прочитания)

България в момента е известна в чужбина като евтина и нискокачествена дестинация. Марката за качество "Автентична България" оценява по достойнство туристическите обекти, които се борят с този негативен имидж.
Гергана Янкова е изпълнителен директор на Асоциация Автентична България.

Как върви сезонът за обектите, които сте сертифицирали?

За сертифицираните от Автентична България обекти сезонът върви добре. За сега още не можем да говорим по-конкретно, защото сезонът все още не е приключил. Обезпокоителен е фактът, че се наблюдава известен спад в резервациите в резултат на негативните публикации в западните медии относно корупцията и ширещата се престъпност в България. Все пак, изводите за това как е протекъл сезонът ще можем да направим след около месец.

Помага ли вашият сертификат на тези, които го притежават?
Да, това е основна цел на Асоциация Автентична България – да привлича повече туристи от България и чужбина в обектите, сертифицирани от нас. Напоследък все повече се увеличава броят на индивидуалните туристи, които не използват услугите на големите туроператорски фирми, а предпочитат сами да планират пътуванията си и това, което искат да видят и преживеят. Те предпочитат да пътуват сами или в малки групи и търсят обекти, които са извън големите и шумни курорти, по-взискателни са към качеството на услугите, търсят специално преживяване и са готови да заплатят повече, за да го получат. Точно този тип туристи привличаме в местата, наградени с марката за качество Автентична България.

Представяйки Автентична България на различни специализрани изложения в България и чужбина, ние правим индиректен маркетинг на всички обекти, носители на марката за качество. Друго, с което помагаме на собствениците на сертифицираните обекти, е постоянен обмен на информация, която е полезна за тях, както и предоставяне на бизнес консултации. Всеки месец издаваме и електронен бюлетин с информация за новините в асоциацията и статии по седемте области, които оценяваме.

Откога съществувате и колко обекта сте сертифицирали?
Марката за качество Автентична България съществува от 2006 г. като в началото това беше част от по-общата програма за подпомагане на икономическото развитие в България, подкрепена от Американската Агенция за международно развитие (ААМР). От тогава до сега са оценени над 100 обекта и 66 от тях са удостоени с марката за качество. От октомври 2007 г. марката за качество е собственост на неправителствената организация Асоциация Автентична България и всички дейности по оценяване и управление на качеството на туристическия продукт се извършват от асоциацията. Членове на асоциацията са носителите на марката за качество.

Какви всъщност са изискванията?
Наша основна цел е да подпомогнем развитието на качествен и оригинален туристически продукт в България, който е основан на следните ценности: висок професионализъм в обслужването, високо качество на услугите, отговорно отношение към околната среда, неподправено българско гостоприемство и постоянен стремеж към усъвършенстване на средата, в която работят членовете на асоциацията. За нас е задължително собствениците на обекти да споделят тези ценности, които са свързани повече с качеството на услугата, отколкото с материалната база.

Минималните изисквания към кандидатстващите обекти са да имат между 4 и 50 стаи, да са отворени за посетители поне шест месеца в годината, да имат поне една звезда според Наредбата за категоризация на туристически обекти и да се сервира храна поне веднъж на ден или да има възможност посетителят сам да си я приготви. Особено внимание обръщаме и на отговорното отношение към околната среда.

Какво представлява процесът на сертификация?
Всяко място, което носи марката за качество Автентична България, преминава през процес на независима оценка. Независими оценители - експерти посещават мястото и оценяват седем основни области: обслужване на посетителите, материална база и оборудване, управление на персонала, взаимодействие с околната среда, културни аспекти, управление на безопасността в хотела и бизнес умения и маркетинг. Оценителите са професионалисти, които са избрани предварително с конкурс и са преминали специално обучение от консултантите на асоциацията. В края на посещението си, те предоставят на собствениците на обекти и консултация относно силните и слабите страни на бизнеса, както и някои насоки за по-добро развитие.

В рамките да две седмици след посещението си на място, оценителите изготвят писмен доклад с подробно описание на резултатите от оценката. Този доклад се изпраща както на собственика на обекта, така и на лицензиращата комисия, съставена от независими експерти в туризма, която взема окончателно решение дали да присъди марка за качество. Според представянето и резултатите от оценката, марката може да бъде бронзова, сребърна и златна.

За малкото обекти, които са наградени със златна марка, можете да бъдете сигурни, че отговарят на най-високите стандарти. За да подчертаем индивидуалния характер на местата за настаняване в определени области, някои от тях имат Рози за отличие. Отсядайки при носителите на рози за отличие в някоя от четирите области, можете да разчитате на специално отношение в тази насока. За сега тези области са: атмосфера, гостоприемство, кухня и развлечения. В момента планираме доразвиването на системата за оценка като увеличим тежестта на отношението към околната среда и създадем специална роза за отличие в тази област.

Сертификатът важи в продължение на две години. През този период ние следим за прилагането и поддържането на системата за качество чрез независима обратна връзка от посетителите на наградените обекти и проверки тип „таен клиент”.

Какъв тип хора се обръщат към вас за сертификат?
Собственици на малки хотели и къщи за гости, които са извън големите курорти, които имат желание да развиват качеството на предлаганите от тях услуги, искат да привлекат индивидуални туристи от страната и чужбина. Напоследък към нас се обръщат и предприемачи, които планират да строят и се интересуват от нашите съвети за това как да развият качествено продукта, който ще предлагат.

Кажете ни някакви цифри, за да добием представа за успеха на Автентична България през годините.
Постиженията на Автентична България от началото на инициативата през 2006 година до сега са:


Препоръчайте ни някое място, което е типична есенна дестинация.

Обектите, удостоени с марката за качество са отворени през по-голямата част на годината и всеки от тях има свой собствен стил и чар, предлага качествено обслужване и специално преживяване. Ние сме отличили интересни обекти, които са привлекателни през цялата година, поради което ми е трудно да препоръчам конкретно място. А и интересите на хората са много разнообразни. Най-специалните, според нашите критерии са наградени със златна марка за качество.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (17)

02.09.2008 :: 11:22 :: от Giovanni
#1
Re: По-хубавата България
На снимката е хотелът "Александрови къщи" в Златоград. (Поне така предполагам, но съм почти на 99% сигурен) Хотелът е много добър, но и цената му е добра :) Но може да се намерят и други по-малки хотелчета... Аз предлагам града като есенна дестинация! Най-южният град в България. Спокойствие, уют, красота... А който иска купон, да отиде в дискотека "Амиго" :D
02.09.2008 :: 11:56 :: от Boris
#2
Re: По-хубавата България
Да мутрите и политиците ограбиха страната и си построиха хотели, сега се чудят как да ни накарат да си харчим парите в техните хотелчета. Застроиха черноморието и планините.
Ако хотелите са семейни бих отишъл там, но ако са на големите "предпремачи" които крадат пари от моите и вашите данъци определено бих пропуснал. Не искам да им пълня гушите и без това достатъчно пари откраднаха.
Така, че освен информация за хотела бих искал да знам и кой е собственика и с какви пари е бил построен.
Мисля че това е добре да се добави от оценителите като информация в доклада им и този доклад да е достъпен на сайта на Асоциация Автентична България.
Това е моя съвет и моето мнение. Иначе идеята за такъв сертификат ми дапада, дано само оценителите им да са коректни и да не подвеждат хората.
02.09.2008 :: 15:40 :: от Giovanni
#3
Re: По-хубавата България
Честно казано не знам с какви пари е строен този хотел, но поне за едно съм сигурен - не е семеен. Но пък има и други хотели в града. Някои от тях и семейни. "Флора" май беше семеен и "Анна", но не съм много сигурен, понеже от отдавна не съм се застоявал в града за повече от 3-4 дни... Но пък има хостел за около 15 лева на вечер. Не е кой-знай какво, но пък е по-евтино. :)
02.09.2008 :: 22:06 :: от APChih
#4
Re: По-хубавата България
И за семейните нямаш гаранция че не работят с парите на някого.Но факта си е факт-туризма в България отиде...
04.09.2008 :: 19:04 :: от Giovanni
#5
Re: По-хубавата България
Вие тук ме взехте за бюро Справки... Направете вие списък тогава на хотелите, които "не работят с парите на някого". Егати тъпотията... Тогава си направете палатков лагер в гората, за да сте на 100% сигурни, че не се работи с парите на някого и си правете собствен туризъм след като предишният е отишъл ( за хляб ли, никой не знае)...
04.09.2008 :: 19:14 :: от Giovanni
#6
Re: По-хубавата България
Нито ще спечеля нещо ако отидете точно в тези хотели, нито нищо... Просто видях снимката и понеже реших, че е добре да се знае къде е това място, го написах... Смятам, че сте достатъчно разумни, за да преценявате сами къде и в какво да влагате парите си!
04.09.2008 :: 20:59 :: от APChih
#7
Re: По-хубавата България
кефиш ме Джовани!Пак ти драснах клечката!
Не съм против хотела,дето ми препоръчваш,а още по малко за Златоград.Там бях тая пролет и наистина бях очарован,макар да бях само за няколко часа/а може би точно за това/.
Друго имах предвид-коментарите си тука почнах със въпроса-"Що е био,що е еко и природо?"Сега ми дават повод и да запитам:
Що значи "Автентична българия"?Що значи "автентично"?
И слава богу-във България все още има място за палатков лагер,дори по черноморието,да не чуе гявол!
05.09.2008 :: 15:04 :: от snujolin
#8
Re: По-хубавата България
То и палатковите лагери на някой недобросъвестни туристи развалят вида на много туристически дестинации ,а и на други красиви места в страната.Сякаш че като се насладиш на някое красиво място не си даваш сметка ,че след теб и други (а и отново ти самият) ще искат да се полюбуват на красотата му, та оставиш потоп от болкуци.Това лято се нагледах отново на купища пласмасови бутилки,торбички и отпадъци около плажа на Камчия и Крапец - места които са ценни с възможността да летуваш на спокойствие.
05.09.2008 :: 20:43 :: от APChih
#9
Re: По-хубавата България
Съгласен съм с тебе-и аз бях на Крапец това лято и обиколих северното черноморие.Наистина има такива места.При Тюленово например беше ад по скалите.Искаш да снимаш нещо,а попадаш на боклук.И-сигурен съм-това са последствия от къмпингуващи.Първо чисех,после снимах.И не само там.
А някой беше писал че според някакви изследвания българите са за екологията и опазване на природата!
06.09.2008 :: 14:33 :: от Giovanni
#10
Re: По-хубавата България
от APChih #7
Добре де, разбирам ти идеята, че тези понятия губят смисъл като се повтарят постоянно, но пък какво искаш да кажеш с това: "Но факта си е факт-туризма в България отиде..."? Къде да отиде? От теб си зависи как ще почиваш и къде. И понеже ти много обичаш да ти пращам значенията на думите от някой речник, този път ползвах Wikipedia, понеже нямам тълковен речник под ръка :)

"Класическото определение за туризъм е пътуването с цел отдих и развлечение. Туризмът може да се разглежда и като стопански отрасъл, който обслужва туристическата дейност. Основател на българския туризъм е българският писател, съдия и народен будител Алеко Константинов."

П.С Честито Съединение и се отдайте на пълен отдих и развлечение днес! :)
П.С п.с. И нека бием Черна гора довечера!!! :D
06.09.2008 :: 16:22 :: от APChih
#11
Re: По-хубавата България
Пак не си прочел Джовани!Не питах за туризъм!Питах за автентично,а от там и за Автентича България и връзката със сертификатите.Там нещо се губи и връзка и смисъл.
А туризма в България отиде....ама израза ще е много нецензурен,та да не казвам къде.Наистина ние загубихме качествените туристи и дори повечето ни сънародници вече предпочитат съседни държави.А в българия вече се говори все по често за "алкохолен" туризъм,отколкото за друго.И ако и времето кара така-скоро и зимните курорти ще закъсат.Разбира се това е мое мнение,а пък дано да не съм прав!
07.09.2008 :: 15:40 :: от Giovanni
#12
Re: По-хубавата България
Човече, хващаш се за някакви дребни неща и постоянно циклиш едно и също нещо... Намери линк за контакт с асоциацията и ги питай "Що, аджеба (най-готината бг дума(обясни ми моля те какво значи аджеба,аджеба?)) сте избрали точно думата Автентична България за наименование на вашата организация и какво общо имат сертификатите с автентичността на България?"

Мисля, че е достатъчно добре обяснено в статията, но само така си мисля... Може и да не съм прав. А относно финансирането по изграждането на тези хотели се съмнявам, че те могат да го следят, щото те са просто неправителствена организация, но пък имат критерии за допускане или недопускане на даден хотел, тъй че какъв е проблемът?
07.09.2008 :: 15:43 :: от Giovanni
#13
Re: По-хубавата България
А относно това:
"А туризма в България отиде....ама израза ще е много нецензурен,та да не казвам къде.Наистина ние загубихме качествените туристи и дори повечето ни сънародници вече предпочитат съседни държави.А в българия вече се говори все по често за "алкохолен" туризъм,отколкото за друго.И ако и времето кара така-скоро и зимните курорти ще закъсат.Разбира се това е мое мнение,а пък дано да не съм прав!"

Мисля, че няма смисъл да го коментирам, защото още в самото начало пише каква е основната цел на самата организация:
"България в момента е известна в чужбина като евтина и нискокачествена дестинация. Марката за качество "Автентична България" оценява по достойнство туристическите обекти, които се борят с този негативен имидж."

Явно не е само твое мнение... :)
You don't need eyes to see. You need a vision!
08.09.2008 :: 13:17 :: от Boris
#14
Re: По-хубавата България
До #5, #12
Giovanni, наистина всеки има правото да избира къде и как да почива, за това не искам да натрапвам мнението си на никого. Аз просто съм съпричастен с идеята за социално отговорния туризъм и искам като отида да почивам някъде, освен да си прекарам добре, да знам че парите, които ще оставя там ще отидат в джоба на местните хора, които освен да инвестират тези пари в собствения си бизнес, да имат желанието да запазят чиста природата и да съхранят местните традиции. Аз лично придпочитам да отида в някой малък семеен хотел отколкото да пълня джобовете на брата на Милен Велчев или на хората от обръча на Доган.
А критериите за получаването на сертификата (поне до колкото прочетох) са предимно за условията които хотела предлага и нивото на обслужване. Т.е. ако имаш много пари сториш шикозен хотел, получаваш сертификат, привличаш повече клиенти => печелиш още повече пари или потвърждаваме принципа парите при пари отиват.
А въпреки, че сертификата се издава от НПО не виждам проблем да изискват информация за произхода на средствата от хотелиерите. Все пак това си е допълвителна реклама за такива като мен :) Може информацията да се предоставя доброволно, който не желае няма да я дава и така.
08.09.2008 :: 18:50 :: от Giovanni
#15
Re: По-хубавата България
Да, разбирам го това. Но просто всичко така е изработено и документите са "изрядни", тъй че това за обръча от фирми е една истина, която на практика не е доказуема в съда... :( Де факто хотелите са си на Доган, но деюре не са... В което се коренят много проблеми в страната ни. Уж има закони, ама все има по някоя вратичка.
08.09.2008 :: 21:21 :: от APChih
#16
Re: По-хубавата България
Джовани,ти нещо пак палиш без смисъл!
На мене просто не ми стана ясно какво общо има марката за качество ,която издава въпросната организация с термина автентично?Защо точно "автентична българия"?Защо да не е просто .... да кажеме "България екстра класа!"!Според критериите които излагат във сайта това би им отивало повече.Какво общо имат те с автентичното и какви са техните /и вашите/разбирания за автентично?И го свързах с био-,еко ,и природо защото запитах преди време,а пък си мисля че те по същия начин могат да издадат и сертификат за "Еко България","био България" и тем подобни на същите тия хотели и пак да се чудим какво му е на тоя сертификат екото,биото и т.н.
Защото според мене/съжалявам-не намерих конкретно определение да цитирам/,автентично значи нещо свързано с традиция от едно време,и то такава която е уникална за даден район/автентична керамика,автентични маски,песни,народни носии напр./.А нищо общо не открих със сертификатите и критериите по които се издават.Това е сертификат за качество-нещо като официалните звездички по хотелите,какво му е автентичното?Ако греша-поправете ме!
13.09.2008 :: 14:30 :: от uahuto
#17
Re: По-хубавата България
rila we hora . Razhodete se do ezerata
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg