Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики / Здраве /
05.06.2008 :: партньор

“Апчих” – новият сезон

от Петя Апостолова :: Коментари (28) :: (6274 прочитания)

Ако напоследък кихате, ходите със зачервени очи и дишате като Дарт Вейдър заради полените, време е да прочетете за начините да облекчим симптомите на сенната хрема без да прибягваме до излишна синтетика.
Статията е публикувана в специалното издание на "Дневник" Спунк 2.

И така. По-долу се говори (с позоваване на Патрик Холфърд) за трикове, които могат да се саморазправят със симптомите на алергията.

Правилният хранителен режим може да облекчи алергичните прояви. Ако злоупотребявате с чипс, шоколад и месо, например, шансовете ви да се отървете от носните кърпи и “Визин”-а в джоба, дори да пиете противоалергични лекарства, не са големи. Затова четете и след допитване до поне още един специалист в областта - практикувайте.


Полезни хранителни добавки с оздравителен ефект


P.S. Колкото и обидно да ви се стори, напомням ви, че в сезона на поленовите алергии е добре да носите слънчеви очила, да държите прозорците на колата затворени, да се къпете вечер (за да отстраните полените, попаднали върху тялото и косата ви) и да не простирате на открито, защото поленовите алергени много обичат да полепват върху дрехите.

Как да сме здрави (семинар)

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (28)

05.06.2008 :: 08:21 :: от Whiskey
#1
Re: “Апчих” – новият сезон
Бих добавил и премахването на обикновенните прахове за пране и замяната им с изцяло растителни такива.
05.06.2008 :: 09:35 :: от nedij
#2
Re: “Апчих” – новият сезон
като превантивна мярка, то е малко късничко де ама нищо, може човек да похапва по лъжица медец или пчелно млечице или комбинация от двете.
противопоказания не му хрумват, освен че пчелното млечице подсилва организма и човек ако има наднормени килограми и редовно похапва пчелно млечице може да добави някое и друго кило. но пък проблема с наднормените килограни е друг.
05.06.2008 :: 14:52 :: от krem
#3
Re: “Апчих” – новият сезон
Това за праха за пране, а и за цялата битова химия - определено е така. За съжаление резултатите от дългогодишното и използване не се елиминират лесно. В тази връзка да споделя, че засега съм доволна от качеството на пране на течният препарат Alma Win.

А относно статията - най-после да видя някъде признато, че витамин С облекчава алергията. Личният си лекар не можах да убедя, че ми помага.

Също и евала за признанието, че пестицидите са алерген. Дано се заговори повече за това. На мен ми трябваха години за да го установя на мой гръб. По този начин продължавам да установявам и кои зеленчуци ги съдържат най-много.

За съжаление не можем да игнорираме най-големият дразнител усилващ алергиите - мръсният градски въздух.
06.06.2008 :: 10:22 :: от Dessie
#4
Re: “Апчих” – новият сезон
Алергиите са много страшно нещо. Аз самата боледувах от бронхиална астма, но вече втора година нямам никакви пристъпи, благодарение на хомеопатията и балансираното хранене.
06.06.2008 :: 13:25 :: от krem
#5
Re: “Апчих” – новият сезон
Деси сподели моля те с две думи кой точно тип балансирано хранене ти помага, защото и сестра ми има астма. Хомеопатия не знам дали би могла да и помогне, защото ползва козметика с етерични масла, а те са несъвместими.
Според мен, това което лекарите пренебрегват масово, е от значение какво точно предизвиква алергията или астмата. А не както се прави за всички случаи да изписват едно и също лекарство, което не лекува, а само подтиска симптомите.
07.06.2008 :: 00:18 :: от woods
#6
Re: “Апчих” – новият сезон
Аз пък чух за микс от червеи под не знам каква форма, които се давали за десенсибилизиране организма. Само че на въпроса откъде да си намеря такива червеи не получих отговор.
07.06.2008 :: 00:22 :: от woods
#7
Re: “Апчих” – новият сезон
В един друг форум има един дето твърди че хомеопатичните лекарства представляват вода разредена с вода и нито едно изследване от физическа гледна точка не можело да докаже обратното. Разбира се това за мен не е аргумент, с който може да се докаже че хомеопатията действие няма, но по-скоро би ме било страх да я използвам.
07.06.2008 :: 21:16 :: от Сава Чанков
#8
Re: “Апчих” – новият сезон
Преди няколко години
07.06.2008 :: 21:30 :: от Сава Чанков
#9
Re: “Апчих” – новият сезон
Преди няколко години ми писна от непрекъснатото кихане и зачервени очи и реших да проуча въпроса из мрежата. Попаднах на един материал за палеолитната диета, в който се твърдеше, че помага при алергии. По принцип съм скептичен към диети, но положението ми беше нетърпимо, а и от опит глава не боли. За моя голяма изненада два дни след прекратяването на приема на храни, съдържащи глутен (хляб, тестени изделия, бира) и казеин (всичко млечно) кихавиците изчезнаха и очите ми бяха отново бели.

Братовчед ми, който е лекар, ми обясни, че бирата освен глутена е пълна и с хистамини (веществата, които провокират реакция на имунната система), така че определено е добра идея да се избягва от алергичните.
09.06.2008 :: 00:29 :: от woods
#10
Re: “Апчих” – новият сезон
Бирата няма да ми вземат но да изям купичка червеи съм готов. Въпреки че съм веге.
И без хляб и мляко кво да ям - нали хлябът е засищащата част от зеленчуковата ми диета?
09.06.2008 :: 11:57 :: от krem
#11
Re: “Апчих” – новият сезон
Сава, благодаря за съвета, но и за мен е трудно приложим.
Хляб и без това не ям през лятото, но пък млечните са ми основна храна и заменянето им с повече месо не ми е оферта. И със соеви продукти естествено не става, защото са генномодифицирани, остават единствено яйцата. Все пак ще пробвам поне с ограничаване, при мен "кихащият" период е само месец.
09.06.2008 :: 12:07 :: от markova_z
#12
Re: “Апчих” – новият сезон
Както и други по-горе са писали - потвърждавам и аз - от 3 години нямам никакви признаци на сенна хрема само благодарение на спиране приема на млечни и тестени изделия. Въпреки че всички лекари ме убеждаваха, че е невъзможно след постоянно влошаващо се състояние да се излекувам - това е факт. Също е важно да се ограничи сладкото, алкохола и месото.
09.06.2008 :: 13:12 :: от krem
#13
Re: “Апчих” – новият сезон
Имаш предвид минаване на меню като през постите например и без хляб.
Сигурна съм че действа, това би прябвало да изчисти организма от всякакви токсини и да повиши имунитета, особено ако са био зеленчуците и плодовете. Но и трябва силна воля да се поддържа такава диета за по-дълго време.
09.06.2008 :: 19:21 :: от Whiskey
#14
Re: “Апчих” – новият сезон
Сега последният "писък", който се надига в сверата на алергийте е, че и WiFi освен главоболие, предизвиквал и алергични реакции.

Добре де, аз съм твърдо на мнението, че не трябва хлябът да се премахне, а пестицидите от него и, че именно те са основните виновници! Мисля си, че тези, които пробват от някой био хляб, би могъл да не им пречини такива алергични реакции.

Аз например от няколко години си мислех, че не мога да ям ябълки, защото изпитвах алергични реакции към тях. Но тази година реших да си купя италиански такива, за които съм убеден, че са обработвани без химикали. И наистина, нямах никакви алергични проблеми! След което си дадох сметка, че аз до сега всички ябълки, които съм ял през животът си, са били български от пазара. А както знаем, българинът не пести средства с борбата с/у мравки, насекоми и т.н., само и само да запази продукцията си и да има добра реколта. Това за мен просто недвусмислено означава, че пестицидите са си основен причинител на алергични реакции.
09.06.2008 :: 22:33 :: от Олга
#15
Re: “Апчих” – новият сезон
woods, хлябът се заменя много лесно. аз не ям хляб повече от година и изобщо не ми липсва. замести го с ориз (вече има хиляда вида на пазара), леща (кафява, червена, зелена), боб, царевична паста, амарант, киноа, овесени ядки... малко омешах въглехидрати и белтъчини, но нищо, нека има баланс ;) много е лесно, даже е препоръчително да не се тъпчеш с пшеница и изобщо с глутен, а в повечето случаи и с мая.
09.06.2008 :: 23:18 :: от lucrezia
#16
Re: “Апчих” – новият сезон
Оказва се в такъв случай, че и аз спазвам т.нар. палеолитна диета (не знаех, че се казва така) и също мога да потвардя, че облекчава симптомите. При мен решението да спазвам някаква диета през "алергичния" сезон беше мотивирано по-скоро от самите алергени (примерно жито, ръж и други). Така че изключването им от храната ми даде доста добри рзултати. Добре е да се знае срещу какво точно е алергичен човек, за да може съответно да се нагласи и хранителния режим.

Профилактично (доста преди да се появят симптомите, а и по време на) всеки ден могат да се вземат и няколко капки олио от черен кимион, примерно сутрин. Или пък тази подправка да се използва повече в готвенето.

А що се отнася до съставките в хомеопатичните лекарства, специално в моите антиалергични се съдържат вещества, които доста се различават от водата. В крайна сметка става въпрос за лекарствени средства, с които също не бива да се прекалява, т.е. не могат да се вземат непрекъснато.
10.06.2008 :: 11:49 :: от Belka
#17
Re: “Апчих” – новият сезон
Ох, бе хора, нали за глутена става въпрос - има безлутенови хлябове и бисквити и всякакви други тестени изделия без глутен. Внасят ги ЕТ Море и ги има по големите вериги и в някои специализирани магазини. Но самата марка на храните не се сещам, знам само че имаха много широк набор от продукти без глутен.
10.06.2008 :: 11:51 :: от pharaon
#18
Re: “Апчих” – новият сезон
#15 Мхм, и с какво ще си регулирам вкуса? Ако нешо ми е прекалено солено, мазно, воднисто, кисело и т.н.? Да ориза става, но не мога всяко ястие да ям с ориз... а с хляб мога! Не е номера да се отрича нещо завинаги, а да не се прекалява... И най-голямата отрова, в малки количества е полезна (не напразно символ на фармацефтичната индустрия е змии плюещи в чаша). И най-полезното нещо в прекалени количества е вредно. Истината винаги е била в разнообразието и нормата.
10.06.2008 :: 12:23 :: от woods
#19
Re: “Апчих” – новият сезон
Не са генномодифицирани.
10.06.2008 :: 12:27 :: от woods
#20
Re: “Апчих” – новият сезон

#14, Колкото до WiFi някой предприемчив човек с познания може да се захване с доставяне на бърз интернет навсякъде по кабел - докато все още WiFiто не е навлязло моментът е идеален и напълно ще обезсмисли всякакъв вид WiFi лайнарщини.
10.06.2008 :: 12:27 :: от woods
#21
Re:
Pstj?
10.06.2008 :: 12:31 :: от woods
#22
Re: “Апчих” – новият сезон
Олга, Аз обичам ориз само в китайско и японско (китайско у българията, японско abroad че никой не готви така както българските китайци :-D), и в някоя бабина манджа ама откъде време да си я приготвя. И ся пак маам хляб даже една салата реших че няам време нито пък биодомати да си направя :-D
10.06.2008 :: 12:32 :: от woods
#23
Re: “Апчих” – новият сезон
Пък и всички тия видове зеленчуци дето ги изброяваш, без ориза, ги ям с хляб ;-)
10.06.2008 :: 12:35 :: от woods
#24
Re: “Апчих” – новият сезон
И в крайна сметка никой ли не е чувал за това с червеите!!!
15.06.2008 :: 17:16 :: от iva13
#25
Re: “Апчих” – новият сезон
Направих уртикария от Нестле разтворимо капучино, внимавайте и с 2 в 1 и 3 в 1. Имат много Е-та. Същото е и при Маги. Жалко, че рекламите им ни заливат.
22.06.2008 :: 20:40 :: от Сава Чанков
#26
Re: “Апчих” – новият сезон
Забравих да уточня за тестените изделия – става дума да не приемаш съдържащи глутен. Т.е. може да ядеш безглутенов хляб, бисквити и т.н. Само че преди пет години, когато започнах диетата, такива неща на пазара на практика не се предлагаха – в София имаше един-единствен магазин, от който можеше да си купиш безглутенови макарони. А сега даже в нашия квартален магазин има щанд за диетични храни.

krem, аз съм преобладаващо вегетарианец (ям месо два-три път в годината) и винаги съм се чудил как веганите, които не ядат нищо животинско, си набавят необходимите белтъчини, след като не ядат мляко и млечни произведения. Е, оказа се, че се съдържат и в други храни – например ядки (орехи, бадеми,лешници), тахан, тиквени и слънчогледови семки. И на мен не ми беше лесно да ги спра. Направо си беше зависимост, но всеки път, когато хапнех хляб или сирене по време на цъфтежа на моя алерген, кихавиците бързо ми напомняха какво трябва да не правя.

Между другото, като страничен ефект от диетата ми изчезна и пърхота, който според моята фризьорка най-вероятно се е дължал на алергия към млечните продукти.

pharaon, никой нищо не отрича. Ако нямаш сенна хрема, защо не си ядеш хляб? Но на мен, markova_z и lucrezia диетата явно ни помага. Както отбеляза lucrezia, наистина е важно да знаеш какво ти причинява алергичната реакция – при мен е някакво житна трева.
30.08.2008 :: 00:13 :: от flavius_aetius
#27
ТРАГИЧНИ...!
Такова безхаберие като вашето няма...Не палеолитна диета, а палеолитно мислене имате! Кво сте се заяли с тоз глутен - някой от вас да има глутенова ентеропатия (цьолиакия), че да не го яде? Това е алергията от него (по-точно към глиадина му) и при това имаш бясна диария кат ядеш ляб...и не вирееш.. и имаш синдром на малабсорбция...ама де да знаете вий- нали сте диваци, които представа нямат от тез работи, но акъл дават, статии пишат! А едни от най-големите алергени - ягоди, малини, морски дар, фъстъци що не ги споменавате - защото не ви приляга на псевдо природосъобразната ви пропаганда! И пише за антиоксиданти...ама да та питам кво е оксидант и за кво е лош...баси живота!
30.08.2008 :: 00:29 :: от flavius_aetius
#28
Палеолитна диета...
Я проверете колко е била средната продължителност на първобитния човек - 15-20 години...ами как да има сърдечни заболявания...после проверете на колко години е върха на сърдечносъдовите заболявания...Няма акъл в таз държва! На простотии се вързвате! Искате да бъдете здрави и слаби като палеолитен човек ли? На 15 години без зъби, пълен с паразити, със среден ръст 140см...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg