Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Участие / Защо засаждаме дървета /

Инструкции за засаждане на дървета

Вече си на ясно с идеята и си твърдо решен да хванеш лопатата и да почнеш да копаеш дупки. Задръж още малко и прочети  този текст, за да си спокоен, че ще засаждаш като истински професионалист. Ако нещо остане неизяснено, попитай ни.


Кога се засаждат дървета?


Какви дървета да изберем?


Как да ги засадим?

На какво разстояние да засаждаме дърветата?

Как да се грижим за дърветата след засаждането?
Кога се засаждат дървета?

Съветваме те да го направиш в периода между ноември и март, но си избери ден, в който земята със сигурност не е замръзнала. През зимните месеци дърветата почти не растат. Ако си се спрял на широколистен вид, изчакай падането на листата (тогава спира вегетацията). Иглолистните трябва да са с бала (почва около корена) и така могат да се засаждат по всяко време. Все пак помни, че най-благоприятно за прихващане е по-хладното и дъждовно време.

Бъди особено внимателен с младите фиданки. Докато растат, те имат нужда от много вода. Затова ти препоръчваме да не се захващаш с това лятото.
Добре е да знаеш, че израсналите вече дървета имат добре укрепнала коренна система, с която използват вода и хранителни вещества от почвата в много по-голяма площ. Новопосадените нямат такива завидни корени, защото окончанията им се нараняват при засаждането.
обратноКакви дървета да изберем?

Избери местните видове, типични за региона. Те най-добре ще виреят на съответния регионален климат. А ако идеята е да се засади цяла гора, те са най-близки до характерната дива природа и ще осигурят най-подходящия хабитат за нея и животните.

За засаждане в градска среда, препоръчваме ти височина над 2,50 м с дебелина на стъблото над 6 см за широколистно дръвче и височина минимум 1,20 м за иглолистните.

Фиданки се продават в разсадници. Списък на най-близките разсадници ще намериш тук.
обратноКак да ги засадим?

Намери една яка лопата, без нея си за никъде. Ще ти трябва и кофа (по-надолу ще разбереш защо). И не забравяй ръкавиците, някоя друга връхна дреха и гумени ботуши, защото ще се накаляш.

Изкопай дупки с достатъчна големина, за да се разположат корените без напрежение. Това означава няколко сантиметра по-дълги и дълбоки от дължината и широчината на корена на твоето дръвче (стандартните размери са 80/80/80). Дълбочината на засаждане трябва да стигне над “кореновата шийка на растението” (за нея ще се ориентираш по следите от почва на стъблото).

Не забравяй, че иглолистните видове задължително се вадят с бала пръст, за да не се оголва кореновата система. При засаждането им балата не се нарушава, а след това растението се укрепва (връзва се към три колчета), за да стои изправено.

За широколистните дървета имаш право на избор в разсадниците – предлагат ги с гол корен и с бала пръст. При втория вариант просто следвай инструкциите от горния абзац (само укрепването става с дървен кол, който се забива в дупката преди зариването). Сега, когато дървото е с гол корен, е много важно да го пазиш влажен и увит чак до момента на засаждането. В случая ти трябва плодна пръст около корените. Дървеният кол ще крепи дръвчето през първите му три години на новото място.

След като приключиш с всичко около засаждането, затъпчи пръстта около дръвчето така че то да остане там дори и след опита на някое щуро хлапе да го изтръгне.
Не забравяй да полееш с 20 – 50 литра вода новозасаденото дърво. Ако решението ти да посадиш дръвче не е еднократна PR-акция, ще се наложи да го навестяваш от време на време , защото без периодично поливане на дървото, не е сигурно дали ще оцелее.
обратноНа какво разстояние да засаждаме дърветата?

Разстоянието между дърветата зависи от големината на короната и от композицията, която искаш да направиш. Минималното разстояние между широколистните е 5-6 м, а между иглолистните - 2,5-3 м. Иначе, оставяме те сам да насочиш творческия си потенциал във вярната посока.
обратно
Как да се грижим за дърветата след засаждането?


Преди да вземеш окончателното си решение дали да се захванеш с всичко това, да те предупредим: засаждането е една много малка част от грижата, от която се нуждае едно дърво.
Иска се и редовно поливане – това е най-сигурната гаранция за оцеляването му.
Ще се налага и окопаване през първите три години (те са нещо като първите седем при човека). Това осигурява “аериране” на кореновата система (освежаваш го с глътка кислород) и предпазва от плевелна растителност.
Добре е да сложиш и мулч (смесица от тор със слама или борови корички) около корените, с което ще предотвратиш поникване на семена на плевели и ще намалиш изпарението на влагата.
обратно


Засаждане 2006Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg