Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / За gorichka.bg /

Неудобната истина


 „Проблемите не идват от нещата, които не знаем, а от нещата, които знаем със сигурност, но се оказват погрешни”. С този цитат от Марк Твен създателят на филма Ал Гор обяснява неудобната за света истина, че глобалното затопляне и промените в климата са най-голямото предизвикателство пред човечеството, проблем, който не признава граници и който не търпи отлагане. „Днес човечеството седи върху бомба със закъснител. Ако огромна част от учените са прави, имаме едва десет години да избегнем мащабна катастрофа, която ще причини нечувани разрушения – екстремен климат, наводнения, суша, епидемии”, казва Ал Гор във филма.

Документалният филм на "бившия следващ президент" на САЩ успя да даде отговор на въпроса "Има ли глобално затопляне или не?" и да зададе въпроса "Какво е решението?".

Трейлър
Най-после филмът, носител на две награди "Оскар" за 2006, идва в България.

Премиерата на „Неудобната истина” беше на 11 март 2007 в Зала 1 на НДК, на закриването на София Филм Фест

Десет безплатни прожекции за студентите от най-големите университети в България спонсорира организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки ЕКОБУЛПАК. Първата прожекция е на 24 април 2007 г. от 18,30 часа в 65 аудитория на СУ “Св. Климент Охридски” и съвпада със Световния Ден на Земята и патронния празник на Геолого-Географския факултет на СУ. До края на месец май филмът ще бъде показан безплатно и пред студентите от други големи университети в страната.

 „Неудобната истина” представя фактите за глобалното затопляне и нашата роля в този феномен точно и ясно, без да внася объркване.
Premier magazine

Филм за интелекта. Този филм трябваше да бъде направен.
The New York Times

Всеки трябва или да гледа този филм, или да си подготви много добро извинение за пред децата и внуците.
Chicago Sun-Times

Иронично е, че най-силният филм на годината е направен с един човек и една камера, не с милиони долари, филмови звезди и специални ефекти.
BBC

Интересно как скептиците ще отговорят на този филм без да изглеждат дребнави.
New Yorker

Въпреки или може би точно заради лекторския подход, аргументацията на Гор е особено силна.
The Guardian

Филмът ще ви накара да харесвате Гор повече отпреди, да сте загрижени за планетата много повече отпреди, и ще ви остави с поне толкова нови въпроси, колкото преди.
Denver Post

Трагедия от епични пропорции. Силата на филма е в това, че ние сме едновременно жертвата и извършителят на престъплението.
Seattle Post

Ако тази година можете да гледате един филм, нека това бъде „Неудобната истина”. Може да не е най-забавният филм, но със сигурност е най-важният.
Celluloid


23.2.2007 : Интервю "Истината на Ал Гор"

Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg


Онлайн партньори